Abu-Dzabi 500 millió dollárt fizet Franciaországnak, hogy 30 évig használhassák a Louvre nevet az új múzeumukra

Több 444 videó?
Szeretném

Egy évtizednyi építkezés után most már hivatalos, november 11-én fogja megnyitni kapuit a Louvre Abu-Dzabi. Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában emelt épületet Jean Nouvel tervezte, és a leírások szerint ez lesz a régió első univerzális múzeuma, azaz a világ minden tájáról származó műalkotásokat fognak itt bemutatni. 

Fotó: HO/AFP

A megnyitóra francia múzeumoktól kölcsönzött műtárgyakkal, az amerikai szobrász, Jenny Holzer alkotásaival, valamint szent szövegeket bemutató kiállítással készülnek. 

A múzeum mintegy 1,4 milliárd dollárjába került az emírségeknek, csak azért 525 millió dollárt fizettek a francia kormánynak, hogy használhassák a Louvre nevet a következő 30 és fél évben. Ezen kívül további 747 millió dollárt fognak kifizetni műtárgyak kölcsönzéséért és speciális kiállítások megszervezéséért. Franciaországban komoly viták kísérték a tranzakciót, voltak, akik szerint egyszerűen eladták a Louvre lelkét. 

Maga az épület 100 millió dollárba került, 7000 tonna acélt használtak fel a kivitelezéshez. 

 A Louvre Abu-Dzabi kiemelt helyszíne lesz a Saadiyat-szigetnek, ami az emírségek kulturális központja lenne, bár egyelőre még csak egy gigantikus építkezési helyszínnek tűnik. Ide szánják majd a Guggenheim Abu-Dzabit, amit Frank Gehry tervezett meg, de az építkezések akadoznak, és egyelőre nem tudni, mikorra adják majd át. (Quartz)