Abu-Dzabi 500 millió dollárt fizet Franciaországnak, hogy 30 évig használhassák a Louvre nevet az új múzeumukra

külföld
2017 szeptember 06., 20:06
comments 145

Egy évtizednyi építkezés után most már hivatalos, november 11-én fogja megnyitni kapuit a Louvre Abu-Dzabi. Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában emelt épületet Jean Nouvel tervezte, és a leírások szerint ez lesz a régió első univerzális múzeuma, azaz a világ minden tájáról származó műalkotásokat fognak itt bemutatni. 

photo_camera Fotó: HO/AFP

A megnyitóra francia múzeumoktól kölcsönzött műtárgyakkal, az amerikai szobrász, Jenny Holzer alkotásaival, valamint szent szövegeket bemutató kiállítással készülnek. 

A múzeum mintegy 1,4 milliárd dollárjába került az emírségeknek, csak azért 525 millió dollárt fizettek a francia kormánynak, hogy használhassák a Louvre nevet a következő 30 és fél évben. Ezen kívül további 747 millió dollárt fognak kifizetni műtárgyak kölcsönzéséért és speciális kiállítások megszervezéséért. Franciaországban komoly viták kísérték a tranzakciót, voltak, akik szerint egyszerűen eladták a Louvre lelkét. 

link Forrás

Maga az épület 100 millió dollárba került, 7000 tonna acélt használtak fel a kivitelezéshez. 

 A Louvre Abu-Dzabi kiemelt helyszíne lesz a Saadiyat-szigetnek, ami az emírségek kulturális központja lenne, bár egyelőre még csak egy gigantikus építkezési helyszínnek tűnik. Ide szánják majd a Guggenheim Abu-Dzabit, amit Frank Gehry tervezett meg, de az építkezések akadoznak, és egyelőre nem tudni, mikorra adják majd át. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.