A kamaszokat agyonlőtték, a kisgyerekeket csak belehajították a gyors sodrású folyóba

külföld
2017 szeptember 07., 14:40
comments 487


Tula Toli lakóit csapdába ejtette lakóhelyük. A mianmar északnyugati államában, Rakhinében lévő falut három oldalról gyors folyású folyó veszi körbe, így a mianmari hadseregnek nem volt nehéz elzárnia a menekülés útját a muszlim rohingják elől. Voltak, akiket ott helyben, a homokos strandokon agyonlőttek. Másokat a víz ragadott el, amikor menekülni próbáltak az életükre törő katonák elől. Zahir Ahmednek sikerült átúsznia a túlpartra, hogy aztán elmesélhesse a népirtás rémetörténetét.

A kamaszokat és a felnőtteket lelőtték. A csecsemőket és a kisgyerekeket, köztük Ahmed mindössze hathónapos kislányát, Hasinát szimplán behajították a folyóba. A férfi zokogva mesélte el neje és gyermekei lemészárlását. És ő csak az egyik túlélője a Tula Toli-i mészárlásnak, amely csak az egyik a mianmari népirtás mészárlásai közül. Az államból a napokban az 1,1 milliós rohingja kisebbség több mint tizede menekült át a szomszédos Bangladesbe, és vitték magukkal a népirtás történetét.

A 29 éves Khaled Hossein szerint három nappal a mészárlás előtt nagyjából 90 katona érkezett. A vezetőjük, akinek a vállapján két csillag volt, a falusiak által csak homokosnak hívott terméketlen földdarabra terelte a falu lakóit. A katona pletykának minősítette, hogy a katonák embereket mészárolnának. "Csak azt kérem, hogy ha katonát látnak, ne fussanak el, mert ha elfutnak, lőni fogunk" - mondta a falusiaknak. A katonák ezután a helyi buddhistákkal házról házra járva módszeresen kifosztották a falut.

A 30 éves Petam Ali szerint egy nappal a támadás előtt menekülők érkeztek a folyó túlpartjáról, Dual Toliból, amit a katonák felégettek. Másnap reggel Ali lövéseket hallott. A katonák a falutól északra átkeltek a folyón. Ali a falu északi részén lakik, így az ő háza volt az első Tula Toliban, amit felégettek a katonák. Gránátvetőkkel járták a falut, és módszeresen pusztították a házakat. "Amikor elmentek, visszamentem. Minden házat felégettek. Az úton láttam egy halottat. Felismertem, Abu Shama volt az. Mellbe lőtték. 85 éves volt" - mesélte. Aztán az otthonában megtalálta nagyanyja, a 75 éves Rukeya Banu maradványait, két részletben. Az asszonyt lefejezték.

A 65 éves Kabir Ahmednek nyolc rokonát ölték meg, és két fia eltűnt. Két unokáját, a hároméves Makarát és az egyéves Abul Fayezt a folyóba hajították. Ő maga a folyó déli partján bujkált, ahonnan látta, hogy a folyó partjára vezénylik az egybegyűjtött falusiakat, akiket útnak eresztenek, hogy aztán lelőjék őket.

Öccse, az 55 éves Zahir az ujjain kezdi számolni, hogy ki mindenkijét ölték meg: 

„A nejem, az ötvenéves Rabia Begumot. Elsőszülött fiamat, a 35 éves Hamid Hassant. Az ő két vagy három éves lányát, Nyemát, és néhány hónapos fiát, Rasidot. A második fiamat, a 12 éves Nour Kamelt. A harmadik fiamat, a tízéves Fayzul Kamelt. A negyedik fiamat, a hétéves Ismailt. A legidősebb lányom, a 25 éves Safurát és 35 éves férjét, Azhir Hassant. Másodszülött lányomat, a 14 éves Sanzidát. A harmadik, hatéves lányom, Estafát. A negyedik lányom, az ötéves Shahina Begumot. A hatodik lányom, Nour Shomit és a féléves hetedik lányom, Hasinát”. 

Zahir öt órán át várt a parton a családjára, aztán útnak indult. (Via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.