A román kormányfő bírálta a román külügyminisztériumot a Magyarországnak a marosvásárhelyi iskolaügyben adott elsietett és „túl kemény” válaszáért

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Mihai Tudose román kormányfő nyilvánosan bírálta a bukaresti külügyminisztériumot, mert az szerinte elsietett és „túl kemény” választ adott Magyarországnak a marosvásárhelyi iskolaügyben.

Tudose a Digi 24 hírtelevíziónak adott interjúban arra a közleményre utalt, amit szerdán adott ki a román külügyminisztérium, miután aznap Budapesten a marosvásárhelyi iskolaügy miatt berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Románia budapesti nagykövetét. A román kormányfő szerint nem volt értelme növelni a feszültséget, főleg olyan körülmények között, amikor a bukaresti oktatási miniszter konkrét javaslatokat fogalmazott meg a – megszűnés küszöbére került – marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzetének rendezésére.

Mihai Tudose június 26-án leköszönő gazdasági miniszterkéntFotó: Stringer / AFP

Liviu Pop tanügyminiszter szerint ideiglenesen egy másik iskola ernyője alá kerülnek, de a saját épületükben maradhatnak a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium diákjai és tanárai. A román tanügyminiszter az Antena3 hírtelevíziónak mondta este azt, hogy olyan utasítást bocsátott ki a Maros megyei tanfelügyelőségnek, hogy írassák be a diákokat az osztályokba, és hétfőn a tanárok kezdjék el a tanítást.

A diákok és a tanárok számára semmi nem fog megváltozni, nem fogják őket elköltöztetni a Római Katolikus Gimnázium jelenlegi épületéből, csak annyi történik, hogy a tanításhoz a jogi keretet egy másik oktatási intézmény, valószínűleg a Bolyai Farkas Gimnázium biztosítja majd – mondta. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.