Duterte fiát és vejét drogcsempészettel hozták összefüggésbe, a Fülöp-szigeteki kormány máris közölte, hogy újragondolják a drogháborút

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Újragondolja a drogbűnözők ellen folytatott háborúja módszereit a Fülöp-szigeteki kormány azután, hogy az elmúlt időszakban a rendőrség kábítószer-ellenes akcióiban 3 kiskorú is meghalt – jelentette be csütörtökön Ernesto Abella elnöki szóvivő.

A kormány „mély megdöbbenését” hangoztatta a 14 éves Reynaldo de Guzmán halála miatt. A nyomozók 30 szúrt sebet találtak a tinédzser testén, akinek a fejét ragasztószalaggal tekerték körbe. A fiú augusztus közepén tűnt el, miután egy barátjával kiment a lakóhelyükhöz közeli boltba. Reynaldo de Guzmán egy hónap alatt a harmadik tinédzser, akinek a halálát összefüggésbe hozták a kábítószer-ellenes akcióban résztvevő rendőrökkel.

Duterte a rengeteg halott ellenére sem akart hátrálni

Abella szerint Rodrigo Duterte elnök továbbra is „elkötelezett a drogháborúja mellett”, de a hatóságok által alkalmazott módszereket szerinte teljes mértékben felül kell vizsgálni. Duterte egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta hivatalos adatok szerint kb. 3500 emberrel végeztek, és több mint 95 ezer embert vettek őrizetbe a hatóságok a különböző kábítószer-ellenes akciókban. Emberi jogi csoportok szerint a kampány halálos áldozatainak tényleges száma ennél jóval magasabb lehet.

Duterte beszédet mond egy tokiói gazdasági fórumon október 26-ánFotó: Kazuhiro Nogi/AFP

A Fülöp-szigeteki elnököt sok bírálat érte a drogháborúja miatt, egyrészt a halálos áldozatok nagy száma, másrészt az alapvető emberi jogok megsértése miatt. Duterte júliusban azt mondta, nem készül visszafogni a halálos áldozatok miatt hevesen bírált drogellenes kampányát.

Duterte pont akkor akar hátrálni, amikor előveszik a fiát

Közben szintén csütörtökön egy szenátusi vizsgálóbizottság előtt megjelent Paolo Duterte, az elnök fia, aki egyben Davao polgármester-helyettese. Az elnök fiát és a vejét azután hívta be a testület, hogy kapcsolatba hozták őket egy olyan érdekcsoporttal, ami kenőpénzért cserébe eltussolja az ország különböző területein, köztük a főváros környékén tevékenykedő csempészek cselekményeit.

Az ellenzék szerint az elnök fiának köze lehet egy májusban lefoglalt drogszállítmányhoz, aminek a feketepiaci értéke 125 millió dollár (csaknem 32 milliárd forint).

A vád szerint Paolo Duterte közrejátszhatott abban, hogy megkönnyítse a kábítószer-rakomány eljuttatását a kikötőbe. Davao polgármester-helyettese tagadta a vádakat, és azt mondta, semmi köze sincs a nevezett szállítmányhoz. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.