Duterte fiát és vejét drogcsempészettel hozták összefüggésbe, a Fülöp-szigeteki kormány máris közölte, hogy újragondolják a drogháborút

Újragondolja a drogbűnözők ellen folytatott háborúja módszereit a Fülöp-szigeteki kormány azután, hogy az elmúlt időszakban a rendőrség kábítószer-ellenes akcióiban 3 kiskorú is meghalt – jelentette be csütörtökön Ernesto Abella elnöki szóvivő.

A kormány „mély megdöbbenését” hangoztatta a 14 éves Reynaldo de Guzmán halála miatt. A nyomozók 30 szúrt sebet találtak a tinédzser testén, akinek a fejét ragasztószalaggal tekerték körbe. A fiú augusztus közepén tűnt el, miután egy barátjával kiment a lakóhelyükhöz közeli boltba. Reynaldo de Guzmán egy hónap alatt a harmadik tinédzser, akinek a halálát összefüggésbe hozták a kábítószer-ellenes akcióban résztvevő rendőrökkel.

Duterte a rengeteg halott ellenére sem akart hátrálni

Abella szerint Rodrigo Duterte elnök továbbra is „elkötelezett a drogháborúja mellett”, de a hatóságok által alkalmazott módszereket szerinte teljes mértékben felül kell vizsgálni. Duterte egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta hivatalos adatok szerint kb. 3500 emberrel végeztek, és több mint 95 ezer embert vettek őrizetbe a hatóságok a különböző kábítószer-ellenes akciókban. Emberi jogi csoportok szerint a kampány halálos áldozatainak tényleges száma ennél jóval magasabb lehet.

Duterte beszédet mond egy tokiói gazdasági fórumon október 26-ánFotó: Kazuhiro Nogi/AFP

A Fülöp-szigeteki elnököt sok bírálat érte a drogháborúja miatt, egyrészt a halálos áldozatok nagy száma, másrészt az alapvető emberi jogok megsértése miatt. Duterte júliusban azt mondta, nem készül visszafogni a halálos áldozatok miatt hevesen bírált drogellenes kampányát.

Duterte pont akkor akar hátrálni, amikor előveszik a fiát

Közben szintén csütörtökön egy szenátusi vizsgálóbizottság előtt megjelent Paolo Duterte, az elnök fia, aki egyben Davao polgármester-helyettese. Az elnök fiát és a vejét azután hívta be a testület, hogy kapcsolatba hozták őket egy olyan érdekcsoporttal, ami kenőpénzért cserébe eltussolja az ország különböző területein, köztük a főváros környékén tevékenykedő csempészek cselekményeit.

Az ellenzék szerint az elnök fiának köze lehet egy májusban lefoglalt drogszállítmányhoz, aminek a feketepiaci értéke 125 millió dollár (csaknem 32 milliárd forint).

A vád szerint Paolo Duterte közrejátszhatott abban, hogy megkönnyítse a kábítószer-rakomány eljuttatását a kikötőbe. Davao polgármester-helyettese tagadta a vádakat, és azt mondta, semmi köze sincs a nevezett szállítmányhoz. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.