Súlyos biztonsági hibákat találtak a németországi választásokon használt szoftverben

külföld
2017 szeptember 07., 16:53
comments 31

Német sajtóhírek szerint informatikai szakértők súlyos biztonsági hiányosságokat tártak fel a szeptember 24-i német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás lebonyolításához használt szoftverben. A szövetségi választási bizottság vezetője közölte, hogy tudnak a gondokról, dolgoznak megoldásukon, és kizárt, hogy bárki is manipulálni tudja a végeredményt.

Angela Merkel egyik szimpatizánsa Herfordban augusztus 18-án.
photo_camera Angela Merkel egyik szimpatizánsa Herfordban augusztus 18-án. Fotó: Friso Gentsch/dpa/AFP

Az információs szabadságért küzdő Chaos Computer Club (CCC) elemzése szerint a részeredményeket a településekről a tartományi választási bizottságokhoz továbbító programot nem védi megfelelő titkosítás, és nem megfelelő az adatokat hitelesítő eljárás, így fennáll az adatok manipulációjának veszélye.

A szövetségi választási bizottság elnökének közleménye szerint a programot fejlesztő cég dolgozik a hibák kijavításán, a tartományi választási bizottságok pedig az új verziót használják majd. Az adatok valódiságának biztosítására más intézkedéseket is tesznek: bevezetik, hogy a választást lebonyolító szervezet különböző szintjei telefonon egyeztetik majd egymással a programmal továbbított adatokat, így még a hivatalos előzetes végeredmény megállapítása előtt fel lehet tárni az esetleges eltéréseket.

A végleges választási eredményt a nem digitális, hanem „analóg”, írásos formában készülő választási jegyzőkönyveken alapul, így kizárható, hogy az adatokat továbbító szoftveren keresztül manipulálni lehet a végeredményt – közölték. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.