Az életmentő EpiPen gyártója tudta, hogy százával hibásodnak meg a készülékei

külföld
2017 szeptember 08., 11:47
comments 113

Nem volt hajlandó kijavítani készülékei ismert hibáit az EpiPeneket gyártó Meridian Medical Technologies, pedig ezzel emberek életét veszélyeztették. Mit veszélyeztették, a vállalat saját adatai szerint is többen belehaltak abba, hogy meghibásodott az életmentő eszköz. Az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA szeptember 5-én küldte meg letaglózó jelentését a Pfizer gyógyszeripari óriás tulajdonában lévő Meridian Medicalnak.

Az FDA maga is felhívja a figyelmet arra, hogy a Meridian Medical tisztában volt a meghibásodásokkal. "Valójában az önök saját adatai szerint is százával kaptak panaszos bejelentéseket arról, hogy az EpiPen termékek életveszélyes helyzetekben hibásodtak meg, köztük több olyan esetről is, amelyben a páciens végül életét vesztette" - írták.

Az EpiPen életveszélyes allergiás reakciók kezelésére használt eszköz, elméletben egy mozdulattal 0,3 mg epinephrine-t lehetne a betegbe fecskendezni, ami életet menthet. De a termék gyakran egyáltalán nem működött. A Meridian Medical egyáltalán nem tett semmit a hibák kijavítására.

Az FDA vizsgálatai szerint a Meridian Medical nemhogy nem vizsgálta ki a meghibásodásokat, de még a hibás termékeket se volt hajlandó visszahívni. Az FDA vizsgálatai szerint a Meridian Medical még az legegyértelműbb eseteknek sem próbált utána járni. Például amikor 2016 februárjában és áprilisában is ugyanannak az alkatrésznek a deformációja okozott végzetes meghibásodást, a cég nem volt hajlandó megvizsgálni az ugyanabból a készletből származó EpiPeneket, csak kiadott egy jelentést arról, hogy a hiba "nem gyakori". A legtöbb esetben pedig még csak meg se vizsgálták a meghibásodott eszközöket.

Az FDA vizsgálata után az EpiPent forgalmazó - és a termék árát az elmúlt években négyszeresére emelő - Mylan több tízezer, jó eséllyel működésképtelen EpiPent hívott vissza hirtelen a piacról. (Via Ars Technica)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.