Az ifj. Trump vadiúj magyarázatot talált rá, hogy miért tárgyalt a Kreml ügyvédjével

külföld
2017 szeptember 08., 10:12

Ifjabb Donald Trump már megint másként emlékszik arra, hogy miért is találkozott egy, a Kremllel nagyon szoros viszonyt ápoló orosz ügyvédnővel, akivel egy korabeli emailje alapján amúgy azért találkozott, mert a nő terhelő adatokat ígért Hillary Clintonról, apja elnökválasztási riválisáról. Legújabb, az apja kampánya és Oroszország kapcsolatát vizsgáló törvényhozási bizottságnak írásban benyújtott vallomása szerint ő valójában úgy tudta, hogy az orosz ügyvédnőnek Clinton jelleméről, elnökjelölti alkalmasságáról voltak értesülései, ő pedig úgy gondolta, hogy "legalább meghallgathatja" mindezt.

Azt is állította, hogy úgy tervezte, az információk ismeretében konzltálhat majd ügyvédeivel arról, hogy az alapján tájékozott döntést hozzon a továbbiakról.

Azt is állítja, hogy kifejezetten feszélyezte ez az egész sztori, már a találkozó előtt is. Ami vicces, mert amikor tavaly a találkozó előtt emailben tájékoztatták róla, hogy akár Hillary Clintonnak ártó információkat is kaphat, arra még azt felelte, hogy "imádom". Erről most azt állítja, hogy "akármennyit is akarnak belelátni mások abba, hogy az imádom kifejezést használtam, azzal valójában csak társasági nyelven azt fogalmaztam meg, hogy értékelem a gesztust".

Mindennek azért van jelentősége, mert az ifjabb Trump immár harmadszor változtatja meg a történetét, amit egyszer már a kongresszusi bizottság előtt is előadott, márpedig a kongresszusi bizottságnak hazudni ugyanolyan, mint a bíróságnak hazudni: bűncselekmény.

Ahogy bűncselekmény az igazságszolgáltatás akadályozása, ifjabb Trump email-sztorijának mellékszálla. Az ifj. Trump ugyanis először egy kongresszusnak címzett levében adott elő egy, azóta részben hamisnak bizonyult történetet a találkozóról. A levél végső megfogalmazásába minden jel szerint maga Donald Trump is beleszólt, ebből pedig még lehet baja az elnöknek. Ha ugyanis bebizonyosodik, hogy az ő sugallatára kerültek bele a levélbe a valóságtól távol álló kijelentések, az bűncselekménynek minősülhet, olyan bűncselekménynek, amely miatt alkotmányos vádat is emelhetnek ellene.

Az Oroszország és Trump kampányának kapcsolatát vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller egykori FBI-igazgató mindenesetre tanúként idézte be mindazokat, akik ott voltak az elnöki különgépen a levél írásakor. Mueller azt próbálja megállapítani, hogy szándékosan hazudtak-e a levélben, és hogy kinek a javaslatára hazudtak.

Az ifj. Trump ebben az első levélben azt hazudta, hogy valójában csak az orosz gyermekek amerikai örökbefogadásáról beszéltek. Több forrás szerint ezt apja javaslatára írták bele a levélbe. (Via Axios, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.