Rossz megyébe küldte a mentőt az operátor, mert Vaja helyett Baját értett

Egészségügy
2017 szeptember 08., 19:44
comments 440

Szerda reggel egy újraélesztéshez hívtak mentőt a szabolcsi Vajára, a háziorvosi rendelőbe, ahol a település mindkét háziorvosa próbálta újraéleszteni azt a 29 éves nőt, aki elvesztette az eszméletét. 

Csakhogy az operátor Vaja helyett a Bács-Kiskun megyei Bajára küldte a kocsit, mert félreértette a település nevét. A két település között 473 kilométer a távolság.

A Népszava beszámolója szerint miután Baján az esetkocsi személyzete nem talált beteget, visszaszóltak a mentésirányításnak. Közben Vajáról is sürgették a segítséget, így hat perccel később a valódi címre is indulhatott mentő, ahova hat perc alatt oda is értek, és folytatták az újraélesztést, de az nem sikerült. 

A lapnak a vajai háziorvosok azt mondták, hogy a kiérkező mentők profik voltak, de a 112-es operátorának tévedésről nem tudtak mit mondani. Az ORFK közölte, hogy négy hívás érkezett a Hívásfogadó Központba, az operátor a későbbi hívások közül kettőben hibázott, aminek a konkrét esetben a mentésre nem volt hatása.

A lap megemlíti, hogy a tervek szerint idén év végére az egész országban átirányítják a mentők 104-es számát a 112-es Központi Hívásfogadóba. Augusztusban Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj, Hajdú-Dorog, Jász-Nagykun- Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét kapcsolták be a rendszerbe. 

Nem ez az első félreértés

Néhány héten belül ez a második olyan eset, amikor az operátor félreérti a címet: júliusban az operátor a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra riasztotta a mentőket, tűzoltókat, közben a bajba jutott felborult traktor vezetője akkor életét vesztette. Akkor a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el az ügyben. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.