Egy kutató állítja, hogy megfejtette a bizarr középkori kézirat titkát

1912-es felfedezése óta tartja izgalomban a középkor iránt érdeklődő közönséget egy 234 oldalas pergamen, ami amerikai tulajdonosa után a Voynich-kézirat néven ismert. A pergamen jelenleg a Yale könyvtárában van, ott a közelmúltban digitalizálták, így könnyen kutatható. 

Így nézte át alaposan a szöveget Nicholas Gibbs középkorkutató, és állt elő egy megfejtéssel.

A kézirat több okból is fura:

  • Ismeretlen nyelven íródott, tele betűknek látszó, ám megfejtetlen karakterekkel.
  • Nagyon érdekes ábrákkal illusztrálták, tele van mezítelen nővel, meg mindenféle tekergőző furasággal, emberi szerveknek látszó izékkel, növényekkel és asztrológiai jelekkel.
Részlet a Voynich-kéziratból.

Boszorkoányság? Mágia? Alkímia?

Leginkább ezt gondolták a szövegről eddig.

Gibbs azt állítja, hogy egészségügyi szakkönyv hölgyeknek. 

Szerinte a szöveg azért ilyen furcsa, mert rövidítésekből áll. Latinul van, csak spórolásból nem írt ki a lúdtollal dolgozó szerző teljes szavakat, hanem csupán utalt, összevont, rövidített. Például aq = aqua (víz), vagy éppen s aiij = seminis ana iij (három magot mindegyikből), stb.

Egy burjánzó oldal, tele titkokkal.

Gibbsnek az tűnt fel, hogy középkori orvosi szövegekből ismerős volt az egész, és az ott használatos fordulatok tömörített változatait látta feltűnni a szövegben. 

Az ábrákkal együtt pedig világossá vált számára, hogy még csak nem is egy eredeti szövegről van szó, hanem különböző, sokszor ókori szerzők műveiből származó írásokból van összemásolva.

A szövegeket az köti össze, hogy kifejezetten női bajok gyógyításával foglalkozik mind. 

(arstechnika.com, itt pedig Gibbs teljes tanulmánya.)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.