Látványos napkitörések a NASA képein

Hat napkitörést is észleltek ugyanabból a napfoltból a NASA szupertávcsövei az elmúlt héten - köztük volt a legnagyobb lobbanás a jelenlegi napfolt-ciklusban. 

A napfoltok sötétebb és hűvösebb területek a Nap fotoszférájában, amikben erős mágneses tér van jelen. Általában köralakúak, néha csak pár napig láthatóak, de van amelyik hónapokig nem tágít. A mágneses terek mozgásával változnak a Nap pólusai napfoltok is, két napfoltmaximum között 11 év telik el, ezt nevezik napfolt-ciklusnak. Látványos csóvák a NASA képein:

Fotó: NASA
Fotó: NASA
Fotó: NASA
Fotó: NASA
Fotó: NASA

(Verge)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.