Az Irma már Kuba és Florida között kavarog

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Miami teljesen kihalt belvárosa. A várost a közelgő Irma hurrikán miatt ürítették ki. Az Irma 5-ös fokozatú hurrikánként ért partot Kubában szombaton. Vasárnap hajnalra 3-as fokozatúra gyengült, de a Floridai-szoros meleg vizei felett 4-es fokozatúra erősödhet.Fotó: SAUL LOEB/AFP

Bár a hurrikán szelei közel 200 km/h-ás sebességgel tombolnak, maga a vihar csak óránként tíz kilométeres sebességgel halad észak-nyugati irányba Kuba partjaitól, Florida felé. A lassú mozgás ezúttal nem jó hír, a vihar így hosszabb időt tölthet a floridai szoros mély, meleg víztömege felett, vagyis hosszabban töltekezhet energiával. Az előrejelzés szerint ez pont elég lesz ahhoz, hogy a Saffir-Simpson skála szerint jelenleg 3. kategóriájúnak besorolt vihar 4. kategóriájúvá erősödjön vissza.

A Saffir-Simpson skála a maximális szélsebesség alapján kategorizálja a viharokat, vagyis csak egy dimenziójukat figyeli. Ez alapján például a Florida déli részén 1992-ben pusztító Andrew hurrikán erősebb volt az Irmánál. De az a vihar jóval kisebb kiterjedésű volt, a hatalmasra nőtt Irmának közel négyszer akkora az összenergiája. Az Irma minden szempontból, mérete, ereje és energiája alapján is leginkább a 2005-ös Katrinához hasonlítható, amely Louisianában ért partot, elárasztotta New Orleanst, 108 milliárd dollárnyi kárt okozott és közvetve vagy közvetlenül kb. 1800 ember halálát okozta.

Az Irmára tekintettel Florida legdélibb részén, a félszigettől nyugati irányba elnyúló Key-szigeteken kötelező evakuációt rendeltek el, de Miami és Naples lakóit is távozásra szólították. Összesen ötmillió embert érint a kiürítés. A vihar szelei már elérték a félszigetet, a hurrikán erejű szelek a pillanatnyi becslések alapján magyar idő szerint vasárnap délután 2-4 óra között érhetnek először partot. A hurrikán magja magyar idő szerint hétfő kora hajnalban érhet partot Tampa környékén, a vihar ezután már viszonylag gyorsan veszíthet az erejéből. Hétfő délután a vihar mégegyszer partot érhet Florida északnyugati csücskében, a várakozások szerint ott még hurrikán erejű szelekkel, hogy aztán Georgia felett előbb trópusi viharrá, majd trópusi depresszióvá szelidüljön. (Via Miami Herald, NHC.NOAA)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.