Az Irma már Kuba és Florida között kavarog

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Miami teljesen kihalt belvárosa. A várost a közelgő Irma hurrikán miatt ürítették ki. Az Irma 5-ös fokozatú hurrikánként ért partot Kubában szombaton. Vasárnap hajnalra 3-as fokozatúra gyengült, de a Floridai-szoros meleg vizei felett 4-es fokozatúra erősödhet.Fotó: SAUL LOEB/AFP

Bár a hurrikán szelei közel 200 km/h-ás sebességgel tombolnak, maga a vihar csak óránként tíz kilométeres sebességgel halad észak-nyugati irányba Kuba partjaitól, Florida felé. A lassú mozgás ezúttal nem jó hír, a vihar így hosszabb időt tölthet a floridai szoros mély, meleg víztömege felett, vagyis hosszabban töltekezhet energiával. Az előrejelzés szerint ez pont elég lesz ahhoz, hogy a Saffir-Simpson skála szerint jelenleg 3. kategóriájúnak besorolt vihar 4. kategóriájúvá erősödjön vissza.

A Saffir-Simpson skála a maximális szélsebesség alapján kategorizálja a viharokat, vagyis csak egy dimenziójukat figyeli. Ez alapján például a Florida déli részén 1992-ben pusztító Andrew hurrikán erősebb volt az Irmánál. De az a vihar jóval kisebb kiterjedésű volt, a hatalmasra nőtt Irmának közel négyszer akkora az összenergiája. Az Irma minden szempontból, mérete, ereje és energiája alapján is leginkább a 2005-ös Katrinához hasonlítható, amely Louisianában ért partot, elárasztotta New Orleanst, 108 milliárd dollárnyi kárt okozott és közvetve vagy közvetlenül kb. 1800 ember halálát okozta.

Az Irmára tekintettel Florida legdélibb részén, a félszigettől nyugati irányba elnyúló Key-szigeteken kötelező evakuációt rendeltek el, de Miami és Naples lakóit is távozásra szólították. Összesen ötmillió embert érint a kiürítés. A vihar szelei már elérték a félszigetet, a hurrikán erejű szelek a pillanatnyi becslések alapján magyar idő szerint vasárnap délután 2-4 óra között érhetnek először partot. A hurrikán magja magyar idő szerint hétfő kora hajnalban érhet partot Tampa környékén, a vihar ezután már viszonylag gyorsan veszíthet az erejéből. Hétfő délután a vihar mégegyszer partot érhet Florida északnyugati csücskében, a várakozások szerint ott még hurrikán erejű szelekkel, hogy aztán Georgia felett előbb trópusi viharrá, majd trópusi depresszióvá szelidüljön. (Via Miami Herald, NHC.NOAA)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.