Ferenc pápa lefejelte a pápamobilt

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Kisebb baleset érte Ferenc pápát: a kolumbiai Cartagenába látogató egyházfő elvesztette az egyensúlyát, és beütötte az arcát a pápamobilban.

Az egyházfő éppen egy kisgyereket akart üdvözölni, amikor a pápamobil erősen fékezett. Az esés következtében kisebb horzsolás keletkezett a pápa arcának bal oldalán, a szeme környékén, a seb enyhén vérzett, de komoly baj nem történt.

A Vatikán közölte: a sérülést jegelték, és Ferenc pápa gond nélkül folytatta a kolumbiai programját. „Behúztak egyet. De jól vagyok” – tréfálkozott Ferenc pápa röviddel az apró baleset után.

Ferenc pápa arca azonnal bedagadt.Fotó: Alberto Pizzoli/AFP

Cartagenában a Claver Szent Péter jezsuita szerzetespapról elnevezett templomban tett látogatásán Ferenc pápa szót emelt az emberkereskedelem, a ma is létező rabszolga-kereskedelem ellen. A 17. században élt Claver Szent Péter spanyol misszionáriusként annak szentelte az életét Cartagenában, hogy a kikötővárosba érkező afrikai rabszolgák 100 ezreinek lelki gondozását végezze. A spanyol szerzetes a pápa szerint példaképe lehet ma a katolikus egyháznak a szegények, a kiszolgáltatottak, az erőszak és az emberkereskedelem áldozatai és a bevándorlók méltóságának erősítésében.

A katolikus egyházfő ötnapos kolumbiai látogatásának utolsó állomásán megemlítette Venezuelát is: arra kért minden venezuelait, hogy „mondjon nemet a politikai erőszak minden fajtájára, és találjon megoldást arra a súlyos válságra, ami elsősorban a társadalom legszegényebb rétegeit érinti”.

A Kolumbiában élő nagy venezuelai közösség szorgalmazta, hogy Ferenc pápa álljon ki határozottan Nicolas Maduro venezuelai elnökkel szemben, de a kolumbiai látogatásán a pápa ugyan találkozott a Madurót diktátorként emlegető venezuelai püspökökkel, nagyrészt tartózkodott attól a kemény hangvételtől, ami a Madurót bíráló közelmúltbeli vatikáni közleményeket jellemezte. (MTI)