Soltész Miklós: „Végre kimondhatjuk sok-sok év után, hogy a gyermekvállalás nem bűn”

Több 444 videó?
Szeretném

Vannak olyanok, akik nem hisznek a magyarságban, vagy egyáltalán nem akarják, hogy megmaradjon – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára az Erkel Színházban tartott Határtalan Opera elnevezésű rendezvényen.

A rendezvényen a Magyar Állami Operaház a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségében közösségi tevékenységet vállaló magyar családokat látta vendégül az Erkel Színházban, ahol a meghívottak a Bánk bán című operát tekinthették meg. Az előadás előtt heten tettek ünnepélyes állampolgársági esküt.

Határon túli magyar állampolgárok eskütétele Budapesten, az Erkel Színházban 2017. szeptember 10-énFotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Soltész Miklós az eskütétel előtt azt mondta: már több mint egymillióan kérték a honosítást, és ők hitet tettek a kereszténység, a magyarság, illetve a család mellett is. Azt mondta, a magyar kormány fontosnak tartja azokat az értékeket, amiket az elmúlt években vagy megmentettek, vagy megteremtettek, példaként említve a külhoni iskolák, templomok felújítását, építését. Azt is mondta, fontos értéknek tekintik azt is, amit a családok képviselnek.

Soltész arról is beszélt, hogy ezelőtt hosszú időn át tilos volt azt mondani, hogy a gyerekvállalás nem bűn:

„Végre kimondhatjuk sok-sok év után, hogy a gyermekvállalás nem bűn; egy házasság egy férfi és egy nő kapcsolata. Végre kimondhatjuk azt, hogy igenis ezt támogatni kell nemcsak itt Magyarországon, hanem szerte a Kárpát-medencében, és ezzel (...) hozzájárulunk Európa hosszú távú megmaradásához.”

A jövő tavaszi országgyűlési választásokról azt mondta: lesznek olyanok, akik továbbra is az értékek mellett fognak dönteni, és lesznek az értékek rombolása mellett is „társaságok”.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere azt mondta, a 2010-ben megválasztott polgári kormány egyik első intézkedése volt a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítása, bevezetve az egyszerűsített honosítási eljárást. „E törvénnyel azt üzentük, a mi nemzetünk tagjai, akik a magyar nemzethez tartozónak érzik és vallják magukat, számíthatnak egymásra és Magyarországra, éljenek bárhol is a világon” – mondta. Kocsis szerint a történelem megannyi sorscsapása sem volt elég ahhoz, hogy a magyarokat megingassa az összetartozásba vetett hitben, az együvé tartozás érzésében. (MTI)