Túlterheltségre hivatkozva több menedékkérőt nem engednek beköltözni egy német városba

A város túlterheltsége miatt nem engednek beköltözni több menedékkérőt a németországi Salzgitterbe. Sajtójelentések szerint Salzgitter az első németországi település, ami megtiltja menedékkérők beköltözését, és az Alsó-Szászország tartományi város vezetésének döntése „precedenst teremthet”, más települések is követhetik példáját.

Az új szabályozás szerint menedékkérők csak rendkívüli esetben költözhetnek a városba. A már ott élők rokonaira nem vonatkozik a korlátozás, amit legkorábban 2019 augusztusában vonhatnak vissza.

A kereszténydemokrata (CDU) városvezetés arra hivatkozik, hogy a menedékkérők (főleg szíriaiak) koncentrációja meghaladja a település integrációs képességét:

A 106 ezer lakosú városban 5700 menedékkérő él, és a ZDF országos köztelevízió beszámolója szerint egyes óvodákban 60-70 százalék a nem német gyerekek aránya.

A városháza szerint a munkaerő-piaci helyzet is korlátozást indokol: míg a tartomány egészében a munkakeresők között 0,6 százalék a menedékkérők aránya, ez Salzgitterben 1,8 százalék.

A tartomány szociáldemokrata (SPD) vezetésű belügyminisztériuma támogatja a döntést, és 11 millió euró (3,4 milliárd forint) sürgősségi támogatást biztosít Salzgitternek a tartományi integrációs alapból. További 9 millió euróval támogatják a szintén nehéz helyzetbe került Delmenhorstot és Wilhelmshavent, ahol 1,4 százalék, illetve 1,3 százalék a menedékkérők aránya a munkakeresők között. A három város főleg azért vonzza a menedékkérőket, mert viszonylag olcsón lehet lakást bérelni.

A tartományi gyűlésben (Landtag) ellenzékben lévő CDU szerint az egyszeri támogatás csak „tűzoltás”, helyette az egész tartományra kiterjedő szabályozásra van szükség. Az SPD-vel kormányzó Zöldek a választási kampánynak tulajdonítják Salzgitter és a belügyminisztérium lépését, szerintük az ésszerű integrációs politikát helyettesítő kampányfogásról van szó. (Alsó-Szászországban október 15-én tartanak Landtag-választást.)

Egy salzgitteri acélgyárFotó: Silas Stein/dpa/AFP

Németországba 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly pedig 280 ezer, és az idén augusztus végéig további 124 ezer. A közös terheket a tartományok közötti elosztórendszer alapján Alsó-Szászországnak a menedékkérők kb. 10 százalékát kell befogadnia. (MTI)