Vészhelyzet az offshore-központban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
A brit hadsereg királyi logisztikai hadtestének katonái mérik fel az Irma okozta károkat szeptember 7-én, Anguillában, egy nappal azelőtt, hogy a vihar elérte volna a Virgin-szigeteket.Fotó: -/AFP

A Brit Virgin-szigeteknek méreteit felülmúló szerepük van a világgazdaságban. Az offshore-központban cégek tízezrei vannak bejegyezve, és a világ négy nagy könyvvizsgálójának mindegyike tart fenn irodát. A szigeteken a jelentések szerint négyen vesztették életüket, de a legnagyobb szigetről, Tortoláról és a fővárosból. Road Townból érkező hírek szerint nagyok a károk.

A vihar teljesen elvágta egymástól és a világtól a szigetlakókat, az elektromos hálózat és a létfontosságú kommunikációs infrastruktúra leállása miatt szükségállapotot hirdettek.

"Katasztrofálisak a károk. Amikor ezt írom, sok út járhatatlan, nincs áram, nincs víz, nem működnek a telefonok, sok otthon lakhatatlanná vált" - írta egy, a szigeteken is aktív brit ügyvédi iroda, a Griffin Law egyik ügyvédje. A vihar beszámolója szerint letépte az irodája tetejét, és vannak kollégái, akikről nem hallott a vihar elvonulta óta. (Via Financial Times)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.