Durva: az űrből is ilyen jól látszik az Irma hurrikán pusztítása

időjárás
2017 szeptember 11., 21:33
comments 21

Az Irma hurrikán pusztításáról folyamatosan érkeznek a helyszíni fotók és videók, de a NASA most a maga módján legalább annyira megrázó felvételeket tett közzé, érzékeltetendő a rombolás dimenzióit.

A valós színekkel operáló műholdképeken a Karib-tengeben fekvő Brit és Amerikai Virgin-szigetek láthatók, két héttel az Irma előtt, illetve utána. Jól látható a különbség: egy csomó sziget, ami előzőleg tiszta zöld volt, bebarnult. A NASA szerint a dolognak több oka is lehet, de mindegyik azt jelenti, hogy kipusztult a növényzet:

  • Vagy konkrétan kicsavarta a szél a fákat és elfújta a leveleket
  • Vagy sós permettel borított be minden levelet, amik ettől kiszáradtak, bár még rajta vannak a fákon

Az idilli zöld környezet szempontjából egyik sem jelent sok jót.

Az utolsó képen jól látható, hogy mennyit számít, hogy egy sziget mennyire volt közel a szupervihar nyomvonalához:

Antugua és Barbuda együtt alkotnak egy országot, az egymástól óceáni mértékkel mérve egy köpésre lévő két sziget közül Barbuda növényzete megsemmisült, míg a tőle - és a vihar fő csapásirányától - éppen hogy délre eső Antigua vegetációja a műholdképek tanúsága szerint egészen jól megúszta.

(Via NASA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.