Élő adásban niggerezett PewDiePie, elhatárolódnak tőle a játékfejlesztők

2017 szeptember 11., hétfő 13:26
275

Antiszemita megjegyzései miatt a YouTube már több videóját is letörölte a világ elsőszámú youtubereként számon tartott, PewDiePie-nak. A videós 2015-ben 12 millió dollárt keresett a videóival, mert rengeteg nézője van, így megérné vele dolgozni, de az antiszemita viccek miatt a Disney is felbontotta vele a szerződését. A Wall Street Journal 2016 augusztusa óta listázza PewDiePie antiszemita elszólásait, eddig 9-nél tartunk. 

PewDiePie, civilben a 27 éves svéd Felix Kjellberg közvetítette nemrég, ahogy a PlayerUnknown's Battlegrounds nevű játékkal játszik. Valaki felidegesítette játék közben, amire így reagált: 

„Micsoda nigger! Ez mi a fasz? Micsoda seggfej!”

Miután észrevette, hogy nem kellett volna ezt mondania, hozzátette, 

„Nem rossz értelemben mondom!”

De a baj már megtörtént, rengetegen hallották élő adásban és Twitteren is nagyon pörög az élő közvetítésből kivágott részlet. PewDiePie-nak nem ez volt az első a rovásán, de ezzel most egyértelműen új szintet lépett meg, pláne a charlottesville-i események után.

Egy san franciscói játékfejlesztő cég, a Campo Santo egyik alapítója, Sean Vanaman Twitteren reagált a történtekre. Ők úgy kapcsolódnak PewDiePie-hoz, hogy a videós a cég egyik játékáról, a Firewatchról is szokott videókat csinálni. 

„Elegem van belőle, hogy ez a gyerek egyre több pénzt csinál abból, amin mi dolgozunk. Bárcsak maradt volna csendben: csak a megvetendő szemetet népszerűsíti és ez óriási kárt okoz a játékiparban ”

– írja Vanaman Twitteren. 

PewDiePie-t már korábban is vádolták rasszizmussal és antiszemitizmussal, ezért egy augusztusi videóban megesküdött rá, hogy befejezi a náci vicceket:

„Ha a nácik örülnek neki, hogy én ilyesmin viccelődöm, akkor nem akarom megadni nekik ezt az örömöt. Szóval abbahagyom. A náci mémek már amúgy sem viccesek. Csak hogy tisztázzuk, befejeztem. Nem mintha cenzúráznám magam, hanem inkább azért, mert nem akarok részt venni ebben.”

A Campo Santo leszedette a YouTube-ról PewDiePie 5,7 milliós megtekintésnél járó videóját, amin a Firewatcherrel játszik. 

„Szeretném tisztázni, hogy nem akarjuk, hogy a munkánk gyűlöletbeszéddel fonódjon össze, még akkor sem, ha az csak véletlen volt.”

– mondta el Sean Vanaman a Buzzfeednek. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt