Elriasztotta a turistákat Budapesttől a vizes vébé

Idén júliusban a magyarországi turisztikai régiók közül egyedül Budapest-Közép-Dunavidéken csökkent a külföldi vendégek száma 2016-hoz képest, írja a Kamara Online a KSH statisztikáira hivatkozva.

Ez két okból is meglepő. Egyrészt országosan mind a vendégek, mind az általuk eltöltött vendégéjszakák száma nőtt júliusban az előző évihez képest, előbbi 0,8, utóbbi 2,6 százalékkal. Másrészt ebben az időben zajlott Budapesten a vizes világbajnokság, ami a kormány előzetes, közbenső és utólagos kommunikációja alapján valódi turistacsapda volt, zúdulnia kellett volna Budapestre az úszóversenyekre vágyó turistáknak.

A valóság ezzel szemben az, hogy júliusban a fővárost is magába foglaló turisztikai régióban 2,4 százalékkal maradt el a vendégforgalom az előző évhez képest. A visszaesésnek a budapesti szálláshelyek súlya miatt az országos adatokra is hatásuk volt.

A Kamara Online szerint a statisztikákból kiolvasható az is, hogy miért esett vissza a fővárosi vendégforgalom. A vizes vébé miatt a szállodák brutálisan, átlagosan 37 százalékkal emelték áraikat, így még a vendégszám visszaesése ellenére is nagyot kaszálhattak.