Irma másodszor is partot ért, Tampa felé tart

külföld
2017 szeptember 11., 02:19
comments 35
link Forrás

Key West után a közvetlenül a Floridai félsziget partjainál fekvő Marcos-szigetnél másodjára is partot ért az Irma hurrikán. A vihar útvonala változott az előrejelzésekhez képest, a szárazföld, és nem a Mexikói-öböl meleg vizei felett közelít Tampához. Ami jó, mert míg a víz melege táplálja a vihart, a szárazföld felett viszonylag gyorsan veszít az energiájából. Az amerikai meteorológia legfrissebb tájékoztatása szerint ez is történt, a vihar a Saffir-Simpson skála szerinti 2-es erősségűre mérséklődött. Key Westnél még 4-es erősségű hurrikánként ért partot, amivel történelmet is írt. Augusztusban a Harvey hurrikán is 4-es erősségű volt a partot érésekor, és olyan még nem volt a meteorológiai feljegyzésekben, hogy egy évben két ilyen erejű vihar is partot érjen az Egyesült Államokban.

Ha valakinek kétségei volnának afelől, hogy milyen ereje van a szélnek, annak ajánlom az alábbi felvételt:

link Forrás

Ez a tampai öböl, amiből a hurrikán északi részén kelet-nyugati irányba fújó szelek egyszerűen kifújták a vizet. A gond az, hogy ahogy halad tovább, változni fog a szélirány, és befelé fogja fújni a vizet az öbölbe. Kész szerencse, hogy a korábban becsülthöz képest nem az öböl bejáratánál, hanem inkább Tampa felett fog áthaladni a vihar szeme, mert így kicsit talán kevesebb vizet pumpál majd az alacsonyan fekvő városba.

Bár a felvételek megrázóak, az eddigi hírek alapján Florida egész szerencsésen vészelte át a vihart. Key West az első jelentések szerint javarészt állva maradt, bár az áram- és telefonszolgáltatás megszakadt. Jelenleg a legnagyobb csapásnak az tűnik, hogy magyar idő szerint hajnali háromkor 3,4 millió fogyasztónál nincs áram.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az Irma ne volna veszélyes. Az állam 67 megyéjéből 64-ben nyitották meg a menedékházakat, államszerte összesen 573-at. Ezekben 155 ezren találhatnak menedéket. Az államban amúgy 5,6 millió embert érintettek a vihar miatti kitelepítések. Donald Trump elnök vasárnap vészhelyzetet rendelt el, ez elvben meggyorsíthatja a szövetségi segélyek Floridába küldését. A Fehér Háznak ezen kívül még egy elkúrással sikerült bekerülnie a hírekbe, az elnök közösségimédia-igazgatója, Dan Scavino Jr. egy elárasztott kifutópályáról szóló képet azzal osztott meg, hogy az a Miami Nemzetközi Reptér kifutója. A reptér válaszüzenetben jelezte, hogy nem. A tweetet azóta törölték. Miamiban amúgy tényleg okozott kisebb áradásokat a vihar:

(Via Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.