Irma másodszor is partot ért, Tampa felé tart

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Key West után a közvetlenül a Floridai félsziget partjainál fekvő Marcos-szigetnél másodjára is partot ért az Irma hurrikán. A vihar útvonala változott az előrejelzésekhez képest, a szárazföld, és nem a Mexikói-öböl meleg vizei felett közelít Tampához. Ami jó, mert míg a víz melege táplálja a vihart, a szárazföld felett viszonylag gyorsan veszít az energiájából. Az amerikai meteorológia legfrissebb tájékoztatása szerint ez is történt, a vihar a Saffir-Simpson skála szerinti 2-es erősségűre mérséklődött. Key Westnél még 4-es erősségű hurrikánként ért partot, amivel történelmet is írt. Augusztusban a Harvey hurrikán is 4-es erősségű volt a partot érésekor, és olyan még nem volt a meteorológiai feljegyzésekben, hogy egy évben két ilyen erejű vihar is partot érjen az Egyesült Államokban.

Ha valakinek kétségei volnának afelől, hogy milyen ereje van a szélnek, annak ajánlom az alábbi felvételt:

Ez a tampai öböl, amiből a hurrikán északi részén kelet-nyugati irányba fújó szelek egyszerűen kifújták a vizet. A gond az, hogy ahogy halad tovább, változni fog a szélirány, és befelé fogja fújni a vizet az öbölbe. Kész szerencse, hogy a korábban becsülthöz képest nem az öböl bejáratánál, hanem inkább Tampa felett fog áthaladni a vihar szeme, mert így kicsit talán kevesebb vizet pumpál majd az alacsonyan fekvő városba.

Bár a felvételek megrázóak, az eddigi hírek alapján Florida egész szerencsésen vészelte át a vihart. Key West az első jelentések szerint javarészt állva maradt, bár az áram- és telefonszolgáltatás megszakadt. Jelenleg a legnagyobb csapásnak az tűnik, hogy magyar idő szerint hajnali háromkor 3,4 millió fogyasztónál nincs áram.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az Irma ne volna veszélyes. Az állam 67 megyéjéből 64-ben nyitották meg a menedékházakat, államszerte összesen 573-at. Ezekben 155 ezren találhatnak menedéket. Az államban amúgy 5,6 millió embert érintettek a vihar miatti kitelepítések. Donald Trump elnök vasárnap vészhelyzetet rendelt el, ez elvben meggyorsíthatja a szövetségi segélyek Floridába küldését. A Fehér Háznak ezen kívül még egy elkúrással sikerült bekerülnie a hírekbe, az elnök közösségimédia-igazgatója, Dan Scavino Jr. egy elárasztott kifutópályáról szóló képet azzal osztott meg, hogy az a Miami Nemzetközi Reptér kifutója. A reptér válaszüzenetben jelezte, hogy nem. A tweetet azóta törölték. Miamiban amúgy tényleg okozott kisebb áradásokat a vihar:

(Via Washington Post)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.