Szijjártó utasítást adott, hogy menekítsék ki a magyarokat Saint Martin szigetéről

katasztrófa
2017 szeptember 11., 09:27
comments 303

A külgazdasági és külügyminiszter utasítást adott az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén tartózkodó magyar állampolgárok mielőbbi kimenekítésére.

Szijjártó Péter a budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, 9 állampolgárról tudnak, alapvetően párokról, közülük 6-tal közvetlenül, 3-mal a családtagjaikon keresztül tartják a kapcsolatot.

Két apró gond

Szijjártó azt is mondta, hogy:

  1. A holland és az amerikai válságközponttal folyamatos kapcsolatban állnak, de azok egyelőre a saját polgáraik mentésével vannak elfoglalva.
  2. Egy amerikai hajóval is kapcsolatban vannak, és utasítást adott repülőgép bérlésére Dominikán, de a természeti csapás nyomán az infrastrukturális és kommunikációs lehetőségek megcsappantak, és eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt.

Mint mondta, „az a kötelességünk, hogy megvédjük a magyar embereket, éljenek Magyarországon, a határon túl, vagy akár több ezer kilométerre”.

Az ENSZ-hez fordul az ukrán oktatási törvény miatt

Az ukrán oktatási törvényről azt mondta, telefonon egyeztetett Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével a további lépésekről. A tájékoztatása szerint hétfőn a helyzetet ismertető és intézkedést sürgető levélben fordul az EBESZ főtitkárához, az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosához és soros elnökéhez. Hasonlóan sürget intézkedést az ENSZ emberi jogi főbiztosánál, az ET főtitkáránál és az EU szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztosánál.

Az elmúlt több mint fél évben minden egyes magyar-ukrán kétoldalú tárgyalás fő napirendi pontja az ukrajnai törvénymódosítások voltak, beleértve az oktatási, az állampolgársági és a nyelvtörvényeket egyaránt – mondta Szijjártó Péter. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.