Zsidóságuk miatt támadtak rablók egy francia család tagjaira

külföld
2017 szeptember 11., 04:30
comments 188

A francia hatóságok szerint antiszemita indíttatásból támadtak rablók egy francia zsidó családra Párizs közelében. A három támadó csütörtök éjjel megverte és túszul ejtette a Livry-Garganban élő család három tagját. A támadók elvágták az elektromos vezetékeket, bezárták a család tagjait, akiket vertek és gyilkossággal fenyegettek.

Végül az egyik családtagnak sikerült megszöknie és értesíteni a rendőröket. A BNVCA nevű, antiszemitizmus ellen küzdő csoport beszámolója szerint a támadók azt kiabálták, hogy "zsidók vagytok, van pénzetek. Mi elvesszük a zsidóktól a pénzt és a szegényeknek adjuk".

Az egyik áldozat a 78 éves Roger Pinto volt, aki a Siona nevű Izraelbarát szervezet elnöke. Őt ügyvédje, Marc Bensimon szerint többször is fejen és nyakon rúgták. A másik két áldozat Pinto neje és fia volt, az előbbinek sikerült riasztania a hatóságokat.

A támadóknak sikerült még a rendőrök érkezése előtt elmenekülniük. Készpénzt, hitelkártyákat és ékszereket zsákmányoltak. A francia belügyminiszter, Gerard Collomb komoly hajszát ígért a tettesek felkutatására. Szerinte is úgy tűnik, hogy antiszemita támadás történt.

Izrael és az Egyesült Államok után Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség, de az elmúlt évtizedben sokan emigráltak közülük. A Guardian által összegzett adatok szerint 2006 óta 40 ezer francia zsidó hagyta el az országot. (via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.