Zsidóságuk miatt támadtak rablók egy francia család tagjaira

A francia hatóságok szerint antiszemita indíttatásból támadtak rablók egy francia zsidó családra Párizs közelében. A három támadó csütörtök éjjel megverte és túszul ejtette a Livry-Garganban élő család három tagját. A támadók elvágták az elektromos vezetékeket, bezárták a család tagjait, akiket vertek és gyilkossággal fenyegettek.

Végül az egyik családtagnak sikerült megszöknie és értesíteni a rendőröket. A BNVCA nevű, antiszemitizmus ellen küzdő csoport beszámolója szerint a támadók azt kiabálták, hogy "zsidók vagytok, van pénzetek. Mi elvesszük a zsidóktól a pénzt és a szegényeknek adjuk".

Az egyik áldozat a 78 éves Roger Pinto volt, aki a Siona nevű Izraelbarát szervezet elnöke. Őt ügyvédje, Marc Bensimon szerint többször is fejen és nyakon rúgták. A másik két áldozat Pinto neje és fia volt, az előbbinek sikerült riasztania a hatóságokat.

A támadóknak sikerült még a rendőrök érkezése előtt elmenekülniük. Készpénzt, hitelkártyákat és ékszereket zsákmányoltak. A francia belügyminiszter, Gerard Collomb komoly hajszát ígért a tettesek felkutatására. Szerinte is úgy tűnik, hogy antiszemita támadás történt.

Izrael és az Egyesült Államok után Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség, de az elmúlt évtizedben sokan emigráltak közülük. A Guardian által összegzett adatok szerint 2006 óta 40 ezer francia zsidó hagyta el az országot. (via The Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.