A sok ruppótlan turista miatt megemelik Amszterdamban a turistaadót

Amszterdami látkép.Fotó: mau_ry/Flickr CC BY NC-ND 2.0

Az amszterdamiak inkább átokként, mint áldásként élik meg azt az évi ~tizenötmillió turistát, aki felkeresi a városukat, emiatt tiltakozást is tartottak szeptember elején. Most a városi hatóságokban szövetségest találtak, a tanács bejelentette, hogy egy százalékponttal, 5-ről 6 százalékra növeli a városközpontban bérelt szobák után fizetendő turistaadót.

Az adóemeléssel leginkább az olcsó hotelekben megszálló, a nyaralásuk alatt alig költő turistákat akarják elriasztani. A Guardian szerint 2016-ban az Amszterdamba látogató 16 millió turista negyede szállt meg olcsó szállásokon a városközpontban.

Udo Kock, a javaslat előterjesztője szerint "több olyan emberre van szükség, aki ténylegesen is pénzt költ a városban. Azokat részesítenénk előnyben, akik maradnak pár éjszakát, felkeresik a múzeumokat, elköltenek pár pazarló vacsorát az éttermekben. Nem pedig azokra, akik vikendezni ugranak át, falafelt esznek és a vöröslámpás negyedben őgyelegnek" - mondta.

Kock szerint az elkövetkező években akár 23 milliósra is nőhet a vendégforgalom Amszterdamban, ami miatt nagyobb rendőri jelenlétre, több utcaseprőre lesz szükség. Ez mind pénzbe került, ő pedig azt szeretné, ha a turizmus nemcsak fedezné a kiadásokat, hanem még hasznot is hozna.

Rick Aalders szállodamenedzser szerint az adó aligha tartja majd vissza a turistákat. "A turistaadó már így is elég magas [...] így is havi 7-8 százalékkal nő a vendégforgalom. Az adóemelés szerintem csak a pénzszerzésről szól". (Via Mixmag)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.