Furcsa telefonhívást kaptak a Momentum Mozgalom tagjai

POLITIKA
2017 szeptember 12., 09:34
comments 147

Augusztus 28 óta tíznél több, az ország kölönböző pontjain élő Momentum-tagot hívott fel egy szinte ismeretlen kutatócég, hogy a politikai véleményükről kérdezze őket. A párt szerint nem véletlen egybeesésről van szó, hanem elképzelhető, hogy illetéktelen kezekbe került az adatbázisuk.

Az esetről beszámoló Index szerint a Momentum Mozgalom belső listáin, fórumain kezdtek el arról beszélgetni a párt tagjai, hogy többen telefonhívást kaptak egy cégtől, amely politikai jellegű kérdéssorra kért tőlük válaszokat. Így ébredtek rá, hogy a pártból feltűnően sokakat hívott fel ugyanaz a cég.

A momentumosok szerint az őket hívók a politikai beállítottságukról, szavazási hajlandóságukról, a lehetséges ellenzéki összefogásról alkotott véleményükről, egyes politikusokról, a bevándorlásról, a globalizációról és a jövővel kapcsolatos aggodalmaikról kérdezték őket.

Ahogy az Index is megjegyzi, ezek mind viszonylag szokványos kérdések egy politikai témájú közvéleménykutatásban. Azonban az, hogy egy kis taglétszámú pártból többeket is megtaláltak tényleg egy kicsit furcsa, és az ő véleményük megismerése

akár hasznos is lehet egy politikai ellenfelüknek.

Az ügyet még különösebbé teszi, hogy a kutatást egy Field For Research Kft. nevű cég készítette, amelynek neve nemcsak a széles közvélemény, de még az Index által megkérdezett piackutatók számára is ismeretlen volt. A cégnek még működő honlapja sincs, ugyanakkor atavaly 313 milliós nettó árbevételt produkáltak.

Az Indexnek sikerült elérnie Field For Research egyik vezetőjét. Ambrus Károly szerint egy országos felmérést készítettek, a szokásos ezresnél nagyobb mintát használva, de minden további részlet, így a megrendelő személye is üzleti titok. Azonban Ambrus szerint kérdezőik véletlenül generált telefonszámokat hívnak fel, nem előzetesen szerzett adatbázisből dolgoznak. Szerinte véletlen, hogy sok Momentum-tagot is felhívtak.

A Momentumnál viszont nincsenek erről meggyőződve. Papp Gergő kommunikációs igazgató az Indexnek arról beszélt, hogy még csak találgatnak, hogy pontosan mi történhetett. De nem lehet kizárni, hogy valaki hozzáfért a párt belső adatbázisához, amely tartalmazza a tagok elérhetőségét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.