Furcsa telefonhívást kaptak a Momentum Mozgalom tagjai

2017 szeptember 12., kedd 9:34
153

Augusztus 28 óta tíznél több, az ország kölönböző pontjain élő Momentum-tagot hívott fel egy szinte ismeretlen kutatócég, hogy a politikai véleményükről kérdezze őket. A párt szerint nem véletlen egybeesésről van szó, hanem elképzelhető, hogy illetéktelen kezekbe került az adatbázisuk.

Az esetről beszámoló Index szerint a Momentum Mozgalom belső listáin, fórumain kezdtek el arról beszélgetni a párt tagjai, hogy többen telefonhívást kaptak egy cégtől, amely politikai jellegű kérdéssorra kért tőlük válaszokat. Így ébredtek rá, hogy a pártból feltűnően sokakat hívott fel ugyanaz a cég.

A momentumosok szerint az őket hívók a politikai beállítottságukról, szavazási hajlandóságukról, a lehetséges ellenzéki összefogásról alkotott véleményükről, egyes politikusokról, a bevándorlásról, a globalizációról és a jövővel kapcsolatos aggodalmaikról kérdezték őket.

Ahogy az Index is megjegyzi, ezek mind viszonylag szokványos kérdések egy politikai témájú közvéleménykutatásban. Azonban az, hogy egy kis taglétszámú pártból többeket is megtaláltak tényleg egy kicsit furcsa, és az ő véleményük megismerése

akár hasznos is lehet egy politikai ellenfelüknek.

Az ügyet még különösebbé teszi, hogy a kutatást egy Field For Research Kft. nevű cég készítette, amelynek neve nemcsak a széles közvélemény, de még az Index által megkérdezett piackutatók számára is ismeretlen volt. A cégnek még működő honlapja sincs, ugyanakkor atavaly 313 milliós nettó árbevételt produkáltak.

Az Indexnek sikerült elérnie Field For Research egyik vezetőjét. Ambrus Károly szerint egy országos felmérést készítettek, a szokásos ezresnél nagyobb mintát használva, de minden további részlet, így a megrendelő személye is üzleti titok. Azonban Ambrus szerint kérdezőik véletlenül generált telefonszámokat hívnak fel, nem előzetesen szerzett adatbázisből dolgoznak. Szerinte véletlen, hogy sok Momentum-tagot is felhívtak.

A Momentumnál viszont nincsenek erről meggyőződve. Papp Gergő kommunikációs igazgató az Indexnek arról beszélt, hogy még csak találgatnak, hogy pontosan mi történhetett. De nem lehet kizárni, hogy valaki hozzáfért a párt belső adatbázisához, amely tartalmazza a tagok elérhetőségét.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt