Hatalmas csavar a 21. század majomperében

ÁLLAT
2017 szeptember 12., 10:36
comments 104

Lezárult a 21. század eddigi leghangosabb majompere. A PETA nevű igen agresszív állatvédő szervezet megállapodásra jutott egy csődközelbe jutott, szabadúszó brit természetfotóssal egy olyan kép jogairól, amit az amerikai bíróságok hatályos döntése szerint senki se birtokol. Ha ebből eddig egy mukkot se értett, ne magát hibáztassa, és ne is engem. Ez egy teljesen értelmetlen történet.

Az egész 2008-ban kezdődött, amikor Slater Celebeszre látogatva azt találta ki, hogy fényképezőjét odaadja egy Naruto nevű, akkor hatéves üstökös makákónak, ami aztán ilyen csodálatos szelfiket készített magáról.

Naruto, az üstökös makákó
photo_camera Naruto, az üstökös makákó Fotó: Naruto, az üstökös makákó. Szabadon felhasználható felvétel, mert a majmoknak nincsenek szerői jogaik.
photo_camera Fotó: Naruto, az üstökös makákó. Szabadon felhasználható felvétel, mert a majmoknak nincsenek szerői jogaik.

Akármilyen csodálatosak is a képek, ismertek csak 2011-ben lettek, amikor Slater eladta a képeket a Caters fotóügynökségnek, mely révén a sajtóba is eljutottak, és azonnal nagyon népszerűek is lettek. A történet következő csavarára 2014-ig kellett várni, amikor a Techdirt nevű blog a szerző engedélye nélkül közölte a képeket, mondván azok közvagyonnak (public domain) számítanak, hiszen egy majom készítette a képeket, a majom pedig nem jogi személy, nem lehet szerzői joga se. A képeket ezután a Wikimedia Commonsra is feltöltötték. Slater követelte a képek eltávolítását, de a Wikimedia Foundation, a Commons fenntartója hajlandó volt perre menni az ügyben.

Bár a brit jogi szakvélemények szerint Slaternek van némi igaza - ő állította be a képet és a gépet -, az amerikai szabadalmi hivatal határozatban mondta ki, hogy nem ember alkotta alkotásokat nem lehet szerzői jogi védelem alá helyezni. A határozatban direkt meg is említették a "majom által készített fényképet", mint olyasmit, amire nem jegyeznének be szerzői jogot.

Ez elég rosszul érintette Slatert, aki 2014-ig saját bevallása szerint pár ezer fontot keresett a képpel, amiért azután, hogy szabadon hozzáférhető lett a Wikimedia Commonsban, senki nem fizetett többé. „Ha mindenki csak egy fontot adott volna, aki használta a képet, valószínűleg 40 millió font lenne a zsebemben – panaszkodott pár évre rá a Guardiannek. – A fotókból származó bevételekből mostanra kényelmesen kellene élnem, de nem így van."

Szerencsétlen fotós hányattatásai még csak véget se értek ezzel a döntéssel. 2015-ben az igen agresszív állatvédő csoport, a PETA Naruto, az akkor már 13 éves majom (az üstökös makákók a természetben húsz évig is élhetnek, így van rá esély, hogy Naruto még él) nevében nyújtott be keresetet Slater ellen a szerzői jogokért - amiket Slater az amerikai szabadalmi hivatal határozata szerint nem is birtokolt, birtokolhatott.

Az első fokon eljáró bíróság erre hivatkozva el is utasította a PETA keresetét, de Slateren már ez se segített. A megkeseredett fotós már nem bírta a költséges bírósági eljárást, feladta a fotózást és kutyasétáltatásból élt. Most viszont a Guardian friss híre szerint megállapodásra jutott a PETA-val.

Peren kívüli egyezségük alapján Slater minden, a fénykép eladásából származó jövőbeli jogdíjbevétele negyedét egy, az indonéziai üstökös makákók védelmén dolgozó alapítványnak utalná. És hogy legyenek jogdíjbevételei, most a fotós a PETÁ-val közösen fellebbezte meg az első fokú ítéletet, azt kérve a San Fraciscó-i fellebviteli bíróságtól, hogy semmisítse meg az elsőfokú ítéletet, amely szerint a képeket nem védi szerzői jog. Elnézést, ezt már csak magam miatt is meg kell próbálnom újra összefoglalni:

  • A PETA egy majom nevében beperelte a fotós Slatert a majom által készített képek szerzői jogaiért;
  • a bíróság kimondta, hogy a képek szerzői joga senkit se illet meg, mert egy majom készítette, a majmoknak pedig nincsenek jogaik;
  • ezért a PETA most a fotóssal együtt követeli a szerzői jogokat a fotósnak, aki a megállapodásuk alapján egy majomvédő alapítványnak utalná a jogdíjak negyedét.

Szép!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.