Norvégiában ismét Erna Solberg és a jobboldal alakíthat kormányt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Erna Solberg leszavazFotó: MARIT HOMMEDAL/AFP

Erna Solberg és pártja, a Höyre újabb cikluson keresztül vezetheti az országot, ezt maga a győztes jelentette be hétfő éjjel, a szavazatok 95 százalékának összeszámlálása után. 

Az első becslések szerint a Höyre koalíciós partnere, az egyébként kimondottan bevándorlásellenes Haladás Párt és a koalíciót kívülről támogató centristák és kereszténydemokraták várhatóan összesen 89 helyet tudnak majd elfoglalni a parlamentben, szemben a Munkáspárt 80 székével. 

Jonas Gahr Störe, a baloldal vezetője csalódást keltő eredményről beszélt a kamerák előtt. Két éve még 40 százalékon voltak a kutatások szerint, 27-re estek vissza a választásokra, több mint 90 éve nem szerepeltek ilyen rosszul. Solberg az első, aki székében tud maradni egy választáson a 2014-es olajválság óta. (Financial Times / MTI

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.