A Fekete-tengeren keresztül akartak Romániába csempészni 157 embert

külföld
2017 szeptember 13., 07:38

A határvédelem fekete-tengeri összevont megfigyelő rendszere (SCOMAR) kedden észlelte a Midiától 32 tengeri mérföldnyire a román felségvizek felé közeledő hajót, a hadsereg egy helikopteres járőre pedig megállapította, hogy nagyon sok ember tartózkodik a fedélzetén.

A parti őrség két hajója azonnal elindult a gyanús jármű felé, és a haditengerészet egy térségben tartózkodó hajójától is segítséget kértek, a tenger ugyanis viharos volt, a halászhajó rádiós vészjelzéseket adott le, és a kétméteres hullámok a fedélzetén összezsúfolódott emberek életét veszélyeztették.

photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A RUYA 1 nevű halászhajót hajnali két órára sikerült bevontatnia Midiára egy olajkutató platformhoz tartozó civil hajónak. Fedélzetén 157 embert - köztük 56 gyermeket - találtak, akik iráni és iraki állampolgároknak mondták magukat. A román bevándorlási hatóság - egészségi állapotuk felmérése és a szükséges elsősegélynyújtás után - megkezdte azonosításukat. Az ügyben a konstancai ügyészség indított büntetőjogi vizsgálatot.

photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Az utóbbi időben heti rendszerességgel vagy sűrűbben érkeznek ázsiaiakat szállító kisebb-nagyobb hajók Törökországból a román vizekre. A román parti őrség legutóbb szombaton fogott el egy csaknem száz embercsempész  hajót.

A bevándorlási hivatal szerdán azt közölte, hogy a szombaton Romániába érkezett 96 külföldi (iraki és iráni) állampolgárt ügyészségi rendelet alapján 30 napra őrizetbe vették, és megkezdték a kiutasításukkal kapcsolatos eljárásokat. A csoport tagjait kitoloncolásukig az otopeni-i és aradi zárt befogadóközpontban helyezték el, ahol lefényképezték őket, ujjlenyomatot vettek tőlük, értéktárgyaikat és telefonjaikat pedig érkezéskor le kellett adniuk. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.