A kormány 6 magyart és egy szlovént mentett ki bérelt repülővel Saint Martin szigetéről

6 magyar és 1 szlovén állampolgárt sikerült kimenteni kedden a hurrikán sújtotta Szent Márton-szigetről – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dunaharasztiban.

Szijjártó Péter elmondta, hogy egy öttagú magyar családot, egy nőt és egy szlovén állampolgárt sikerült magyar idő szerint este 9 órakor kimenteni egy kormány által bérelt repülővel.

Éjjel háromnegyed 12-kor meg is érkezett a gép Curacaóra, aminek tiszteletbeli magyar konzulátusán a magyarok már biztonságban vannak – mondta.

A curacaói tiszteletbeli konzulátus segíti a bajba kerültek hazatérését is. Az egyik forgatókönyv szerint a pápai bázisra repülő, a holland menekülteket és segélyeket is szállító NATO-gép fedélzetén tudnak hazajönni, erről folyamatosan tárgyal a magyar kormány Hollandiával és a NATO-val. A másik (ha az előbbi nem sikerül), hogy konzuli kölcsönt biztosítanak az ott rekedt magyaroknak, akik így haza tudnak térni – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta, nehézséget okozott ugyan, hogy az öttagú családban az egyik gyereknek nem volt meg az útlevele, de sikerült megállapodniuk a holland hatóságokkal, hogy eltekintenek ettől, és kiengedték őket az országból.

Ha a magyarok NATO-géppel térnek haza, akkor az ügy nem igényel további adminisztrációt, ha pedig menetrend szerinti géppel, akkor a konzulátuson keresztül kiállítják a szükséges okmányokat – mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Minas Agelidis ügyvezető igazgató a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. üzemében tartott sajtótájékoztatón DunaharasztibanFotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Szijjártó azt mondta, minden olyan magyar állampolgárt el tudtak hozni a szigetről, aki ezt igényelte. (MTI)