A madártani egyesület is fellép a keselyűket tizedelő diklofenák ellen

ÁLLAT
2017 szeptember 13., 08:55
comments 50

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) is csatlakozik ahhoz a keselyűvédelmi kampányhoz (amit itt támogathat aláírásával), ami a diklofenák állatgyógyászatban való betiltatását tűzte ki célul, mivel az ilyen hatóanyag-tartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kezelt háziállatok tetemei évente több 1000 fakó keselyű halálát okozzák Európában – közölte a Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

Az állatgyógyászatban is kiterjedten használt diklofenák hatóanyagú gyulladáscsökkentő gyógyszerek szermaradványai a kezelt háziállatok elhullásával nem illannak el. A tetemeken táplálkozó keselyűk szervezete pedig különösen érzékeny a diklofenákra, az ilyen tetemekből kezelt háziállatokból fogyasztó keselyűk súlyos vesekárosodást után szinte minden esetben elhullanak.

A 20. század végén az ázsiai országokban a diklofenák okozta mérgezések miatt kevesebb mint 10 év alatt jelentősen csökkent egyes keselyűfajok populációja, ami a kipusztulás szélére sodorta őket. A diklofenák a legelőn kint hagyott haszonállatok tetemeinek csak 1 százalékában volt jelen, ez mégis elég volt ahhoz, hogy az indiai szubkontinens majdnem teljes keselyűállományát kipusztítsa.

Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban él Európa keselyű állományának 95 százaléka. Spanyolországban évente körülbelül 6000 fakó keselyű pusztulhat el a szer használata miatt. Ez egy 10 éves időszakot vizsgálva 70 százalékos állománycsökkenést eredményezne.

A karvalykeselyű (Gyps rueppellii) tojó elrepül héthetes fiókájától a Nyíregyházi Állatparkban 2016. május 4-én. A kritikusan veszélyeztetett keselyűfaj szülei az országban először Nyíregyházán szaporodtak, és a ragadozókra jellemzően eddig életük árán is védelmezték fiókájukat, amihez most engedték először közel az állatpark munkatársait.
photo_camera A karvalykeselyű (Gyps rueppellii) tojó elrepül héthetes fiókájától a Nyíregyházi Állatparkban 2016. május 4-én. A kritikusan veszélyeztetett keselyűfaj szülei az országban először Nyíregyházán szaporodtak, és a ragadozókra jellemzően eddig életük árán is védelmezték fiókájukat, amihez most engedték először közel az állatpark munkatársait. Fotó: Balázs Attila/MTI

A madárvédők szerint a diklofenák betiltása nem befolyásolná kedvezőtlenül a haszonállatok egészségét vagy az állattartók megélhetését, mivel a piacon elérhető több olyan gyulladáscsökkentő szer, aminek a hatása és ára is hasonló, és még a keselyűkre nézve is biztonságos. Többek között India, Pakisztán, Nepál és Irán már korábban betiltotta a szer használatát az állatgyógyászatban.

A kampányt öt európai madárvédelmi- és természetvédelmi szervezet: a spanyol SEO, a Keselyűvédelmi Alapítvány (VCF), a portugál SPEA, a WWF Spanyolország, valamint a BirdLife Európa és Közép-Ázsia kezdeményezte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.