A Pussy Riot tagja könyvben írta meg, milyen állapotok uralkodnak a női börtönökben Oroszországban

külföld
2017 szeptember 13., 19:56
comments 126

Szeptemberben jelenik meg Masha, azaz Marija Aljohina könyve. A Pussy Riot tagja ebben többek között arról ír, hogy milyen állapotok uralkodnak az orosz börtönökben. 

A Pussy Riot három tagja 2012-ben egy moszkvai katedrálisban próbált meg előadni egy feminista, kormányellenes punkszámot. Pillanatokon belül kizavarták őket a biztonságiak. Miközben hazafele tartottak, nem gondolták, hogy komoly bajuk származhat a mindössze 40 másodperces felvételből, amit rögzíteni tudtak és amit megosztottak a neten. 

Barátaik kezdték el őket figyelmeztetni arra, hogy ebből még bajuk lehet. Egy ponton el is hitték a dolgot, és menekülőre fogták a dolgot, de nem húzták sokáig: a február közepén elkövetett fellépésért március 3-án vették őrizetbe Mashát. Hamar el is ítélték, vallásellenes huliganizmusért. Egy szigorúan ellenőrzött női börtönbe küldték a világ végére, az Ural-hegységbe. 

Két évre ítélték, ebből végül 21 hónapot ült le. A most megjelenő könyvet már akkor elkezdte megírni, erről beszélt most a Vice újságírójának. A Pussy Riot tagjai már korábban jelezték, hogy a jövőben a börtönviszonyok megváltoztatásáért fognak küzdeni, ennek egy állomása lesz a mostani könyv is, ami kevés beszámoló egyike arról, hogyan zajlik az élet ezekben a büntetőtáborokban. 

Marija Aljohina 2017. március 12-én Hollywoodban.
photo_camera Fotó: Valeria Macon/AFP

Aljohina arról beszélt a Vice-nak, hogy számtalan alkalommal sértették meg alapvető emberi jogait a börtönben. Ezt elég pontosan tudta, mivel ahogy bekerült, rögtön magánzárkába rakták, ahol egyetlen könyv volt vele, egy büntetőtörvénykönyv. Fejezetről fejezetre olvasta el az egészet, ekkor értette meg, hogy igazából fogva tartói követnek el törvényszegést vele szemben. A külvilággal, újságírókkal levelezve is beszámolt a börtönben tapasztalt viszonyokról, és ettől vált igazán pokollá az élete, a börtönőrök még jobban rászálltak.

Reggel hatkor jelentek meg az őrök, ekkor le kellett vetkőznie, hogy átkutassák. Majd jött az erőszakos testüregmotozás, ilyenkor azt mondták az őrök, mi van, ha a vaginájában vagy a fenekében rejteget eretnek cikkeket, ezért muszáj ellenőrizniük. 

A legkeményebb pszichés megpróbáltatást az jelentette, hogy a többi rabtól elzárva tartották. Amikor kiengedték a magánzárkából, akkor pedig igyekeztek mindenkit ellene fordítani.  Olyan sztorikat terjesztettek a többi bezárt nő felé, melyek ellenszenvesnek mutatták be Aljohinát. Valamint más rabok jogait korlátozták: nem fogadhattak látogatót vagy nem kaphatták meg a leveleket, és az őrök ezt is a Pussy Riot tagjának viselkedésére fogták. 

Az őrök egyre jobban rászálltak, egy ponton például minden mozdulatát rögzítették kamerával. Nem tudott úgy létezni a börtönben, hogy ne vegye egy őr kamerával. 

A jogi ismeretei végül segítségre voltak. Pár hónappal bezárása után feljelentette őreit, és végül számára kedvező ítélet született. Aljohina szerint ez azért volt fontos, mert megmutathatta más nőknek, hogy lehet küzdeni a benti viszonyok ellen.

Elmondása szerint az országban bebörtönzött nők harmada "családon belüli erőszakért" van benn, ami sokszor azt jelenti, hogy mivel senki nem segít a férjük által bántalmazott nőknek, egy ponton nem bírják tovább, és megölik a férfit. Ekkor viszont mindent elveszítenek: családjuk is megtagadhatja őket, és az országban nincsenek olyan szervezetek, akik segíthetnének nekik. Mint mondta, mire börtönbe kerülnek, alig marad bármi erejük arra, hogy küzdjenek. 

Orosz jogvédők szerint az Aljohina által leírt jogsértések a legtöbb orosz börtönben előfordulnak. Sőt, a Pussy Riot tagjának annyiban szerencséje volt, hogy nagy médiaérdeklődés kísérte a bebörtönzését, világszerte követték, mi történik vele. A legtöbb bezárt nő sorsával senki nem foglalkozik. Sokan nem fogadhatnak látogatókat, és nincs meg ez a lehetőségük, hogy kiálljanak magukért. Vannak börtönök, ahol 12 órákat kell dolgozniuk, anélkül, hogy mondjuk meleg vízhez hozzáférnének a nap végén. (Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.