A világ egyik legjobb egyetemén is problémákat okoz, hogy a diákok alig tudnak kézzel írni

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Nyolc évszázad kézzel írott vizsgadolgozatai után laptopok vehetik át a tollak helyét a világhírű Cambridge-i Egyetemen. Az egyetem fontolóra veszi, hogy véget vessen a vizsgákon kötelező kézírásnak és engedélyezze, hogy hallgatói elektronikus eszközökön írva adjanak számot tudásukról. 

A mérlegelés előzménye, hogy a tanárok panaszkodtak a diákok egyre olvashatatlanabb kézírására. Az oktatók szerint hallgatóik az órákon szinte már csak a laptopjaikat használják, a kézzel írás képességét lassan elveszítik.

Brit lapok értesülései szerint a patinás egyetem digitális oktatási stratégiája részeként konzultációt tart a kérdésről.

A diákokat online kérdőívben kérdezik meg arról, hogy közérzetükre "jelentősen pozitív hatása" lenne-e, ha nem kézzel, hanem géppel kellene írni a vizsgáikon.

Fotó: David Hunter/robertharding

Sarah Pearsall, a történelemtanszék tanára a The Daily Telegraph brit lapnak elmondta, hogy 15-20 éve a hallgatók naponta sok órán át kézzel írva jegyzeteltek, az új generációk azonban semmit sem írnak kézzel, kivéve a vizsgadolgozatokat.

"A kézírás elveszett művészetté vált a mai diákok számára" - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az olvashatatlanul író hallgatók kénytelenek a nyári szünet alatt bemenni az egyetemre, hogy két egyetemi dolgozó jelenlétében hangosan felolvassák a vizsgakérdésekre adott válaszaikat.

"El kell fogadnunk: a kézírás kihalása a valóság" - összegezte Anthony Seldon, a Buckinghami Egyetem alkancellárja a brit lapnak.

A Guardian cikke arról is beszámol, hogy egy harvardi professzor, Eric Mazur már arra biztatja a diákjait, hogy vigyenek laptopokat és mobiltelefonokat a vizsgákra, és a megírás közben nézzenek utána, aminek csak akarnak. Mazur szerint így ahelyett, hogy azt ellenőriznék, hogyan képesek visszamondani bemagolt információkat, azt lehet értékelni, milyen analitikus és kreatív képességekkel rendelkeznek. (MTI, Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.