Hatalmas tüntetés robbant ki Haitin, miután drágult a cigi és az alkohol

A néhány napja bevezetett, többek között a cigarettát, az alkoholt és az útlevéligénylést is tovább drágító adócsomag ellen tiltakoztak tüntetők szerdán Haitin. A demonstráció lángba borította Port-au-Prince utcáit, miután a tiltakozók autókat gyújtottak fel, égő barikádokkal blokkolták a forgalmat a belvárosban és középületeket rongáltak meg.

Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Ez volt az eddigi legerősebb megmozdulás az idén hivatalba lépő Jovenel Moise elnök intézkedései ellen, akinek a tüntetők szerint haladéktalanul vissza kell vonnia az új adócsomagot, vagy távoznia kell a hivatalából.

"A forradalom éppen csak elkezdődött. Ez csak egy figyelmeztetés, a következő fázis nagyon erőszakos lehet" - mondta az egyik tüntető.

A kormány tagjai az utcai zavargásokra nem reagáltak.

Haiti a világ egyik legszegényebb országa, melyre 2010-ben egy megsemmisítő erejű földrengés, tavaly pedig a Matthew-hurrikán is lecsapott, a katasztrófák után kapott nemzetközi segítség azonban mostanra szinte teljesen elapadt. (Reuters)

Szőke Dániel

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.