Még soha nem sikerült ennyi eltévedt puffinfiókát megmentenie az izlandi gyerekeknek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Izlandon él a világ egyik legnagyobb puffin (vagy másnéven lunda) populációja, és minden augusztusban rengeteg fiatal madár hagyja el a fészkét, hogy életükben először az óceán fölé repüljenek. Ez a tömeges kivándorlás mindig éjjel történik, a fiatal puffinok a Hold fényét követve navigálnak. 

A legnagyobb élet a Vestmannaeyjar szigetcsoporton van, itt él a puffinok többsége. Csakhogy az elmúlt évtizedekben egyre több gondot okozott, hogy a puffin-keltetőhely környékén megjelentek a mesterséges fényforrások, például utcai világítások a közeli Heimaey városából, melyek miatt a fiatal madarak eltévedhetnek első repüléseik közben. 

Az eltévedt puffinok így komoly veszélybe kerülnek, nem csak hogy nem tudják hol vannak, de könnyen autók is elüthetik őket, de a kutyák és macskák is veszélyt jelentenek rájuk. 

Ezért a szigeten amolyan nemzeti sportrendezvény lett minden évben a puffinmentőakció, azaz amikor augusztus végén-szeptember elején minden éjjel gyerekek lepik el a várost és környékét, és szüleik segítségével bajba jutott puffinokat keresnek. Zseblámpákat használva mentik ilyenkor a madarakat már generációk óta. 

Az idei mentőakció minden eddiginél sikeresebb volt: az izlandi hírügynökség beszámolója szerint a gyerekek 3896 fiókát találtak meg. Ezeket a madarakat a szakemberek ilyenkor lemérik, majd pedig egy szikláról kidobják őket az óceán irányába. Annak ellenére sikerült idén rekordot dönteni, hogy még amúgy nem is ért véget a program, a szervezők arra számítanak, hogy még hetekig kerülhetnek elő eltévedt puffinok a város környékén. (Grapevine)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.