Szijjártó Péter: A V4-ek egységét hiába próbálják megbontani

POLITIKA
2017 szeptember 13., 13:39

Számos próbálkozás zajlik a V4-ek egységének megbontására, ám ezek eredménytelenek maradnak, a visegrádi országcsoport eltökélt a migránskvóták elutasításában – mondta Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter a Reutersnek adott interjúban.

Azt mondta, az EU-tagállamok múlt heti tallinni informális külügyminiszteri találkozója után is szilárd a V4-ek álláspontja, „mindenki biztosította a többieket arról, hogy harcolni fogunk, és nem változtatunk álláspontunkon a törvénytelen migrációról és a kvótákról”.

Szerinte alaptalan az a felvetés, miszerint Magyarország vagy Lengyelország elszigeteltté válik az EU-ban, és az is, hogy Szlovákia és Csehország távolodik tőlük a V4-ek csoportjában.

Szijjártó Péter a Reutersnek megismételte, hogy Magyarország nem mond le szemernyit sem szuverenitásából az EU javára. „Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy minél gyengébb egy tagállam szuverenitása, annál erősebb lesz az EU. Zsákutcának tartom ezt a gondolatot” – mondta arra az elképzelésre utalva, miszerint 2019-ben, Nagy-Britannia kilépése után el kellene mélyíteni az integrációt.

photo_camera Fotó: Marjai János / MTI

Viszont azt is mondta, hogy Magyarország a katonai védelem terén támogatja a közös álláspontot, mivel egy közös európai haderő erősebbé tenné a tagállamokat, és az egész közösség javát szolgálná. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.