Törökországban magántanárok ellen adtak ki elfogatóparancsot

2017 szeptember 13., szerda 6:44
30

Elfogatóparancsot adtak ki szerdán Törökországban 79 korábbi magániskolai alkalmazott, főként tanár ellen azzal a gyanúval, hogy a felhasználói annak a ByLock titkosított üzenetküldő programnak, amin keresztül a kormány szerint a tavalyi puccskísérletet is szervezték – jelentette az NTV török hírtelevízió.

A beszámoló szerint eddig 30 embert vettek őrizetbe a hatóságok, főleg Ankarában.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok vezette nemzetközi hálózatot vádolja a tavalyi puccskísérletért, ő viszont tagadja, hogy bármi köze lett volna hozzá. Ankara azt állítja, hogy a terrorszervezetnek nyilvánított gülenista mozgalom hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába, és ebben a folyamatban Gülen egyebek mellett saját iskoláira támaszkodott. A hitszónokhoz köthető intézményeket már közvetlenül a hatalomátvételi incidens után bezáratta a kormány.

A törökországi megtorlás nem kizárólag a puccsistákat, de Gülen feltételezett támogatóit, sőt a szimpatizánsait is sújtja. Az Európai Unió több vezető politikusa úgy véli, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök fellépése túlzó, és ezzel az országa egyre inkább távolodik az európai értékektől. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt