Lehet, hogy egy kicsit jobban fognak beszélni a magyar gyerekek ukránul, de gyengébbek lesznek az összes többi tantárgyból

2017 szeptember 14., csütörtök 8:55
76

„Az a kárpátaljai magyar iskolás, aki az 5. osztálytól felfelé elkezd ukránul tanulni egyre több tárgyat, az érettségi idejére az új törvény következtében talán jobban fog tudni ukránul, mint akik az előző években végeztek, de teljesen bizonyos, hogy – éppen a nyelvtudásának hiányosságai miatt – nem fogja tudni alaposan és mélyen megtanulni a matematikát, kémiát, fizikát, földrajzot, biológiát, történelmet stb.”

Ezt írja az új ukrán nyelvtörvény elemzésében a Kárpátalján működő Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont. A szerzők szerint irreális, hogy ha az eddig működő rendszerben 11 év alatt nem tanultak meg megfelelően a magyar gyerekek ukránul, akkor az új rendszerben 4 év alatt meg fognak, ráadásul olyan szinten, hogy utána már más iskolai tantárgyakat is tudnak ukrán nyelven tanulni.

A nyelvészek szerint igaz, hogy a Kárpátalján élő magyar gyerekek nagy része nem tanult meg eléggé ukránul, de erre problémára a mostani törvénymódosítás nem ad jó választ.

„Ha gond van – márpedig Ukrajna függetlenné válása óta nagy gond van – az ukrán nyelv mint tantárgy oktatásával, akkor nem az egész magyar nyelvű oktatási rendszert kell kidobni az ablakon, hanem ennek az egyetlen tantárgynak az oktatását kell gyökeresen átalakítani.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt