Lehet, hogy egy kicsit jobban fognak beszélni a magyar gyerekek ukránul, de gyengébbek lesznek az összes többi tantárgyból

„Az a kárpátaljai magyar iskolás, aki az 5. osztálytól felfelé elkezd ukránul tanulni egyre több tárgyat, az érettségi idejére az új törvény következtében talán jobban fog tudni ukránul, mint akik az előző években végeztek, de teljesen bizonyos, hogy – éppen a nyelvtudásának hiányosságai miatt – nem fogja tudni alaposan és mélyen megtanulni a matematikát, kémiát, fizikát, földrajzot, biológiát, történelmet stb.”

Ezt írja az új ukrán nyelvtörvény elemzésében a Kárpátalján működő Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont.  A szerzők szerint irreális, hogy ha az eddig működő rendszerben 11 év alatt nem tanultak meg megfelelően a magyar gyerekek ukránul, akkor az új rendszerben 4 év alatt meg fognak, ráadásul olyan szinten, hogy utána már más iskolai tantárgyakat is tudnak ukrán nyelven tanulni.

A nyelvészek szerint igaz, hogy a Kárpátalján élő magyar gyerekek nagy része nem tanult meg eléggé ukránul, de erre problémára a mostani törvénymódosítás nem ad jó választ.

„Ha gond van – márpedig Ukrajna függetlenné válása óta nagy gond van – az ukrán nyelv mint tantárgy oktatásával, akkor nem az egész magyar nyelvű oktatási rendszert kell kidobni az ablakon, hanem ennek az egyetlen tantárgynak az oktatását kell gyökeresen átalakítani.”

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.