Nem számítanak többé veszélyeztetett fajnak a hópárducok

2017 szeptember 14., csütörtök 18:50
130

Levette a veszélyeztetett fajok listájáról a hópárducokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). A ragadozók ezzel átkerültek a sérülékeny fajok csoportjába. Ugyanakkor a szakértők figyelmeztetnek arra, hogy a hópárducokra továbbra is csak veszélyt jelent az orvvadászat és az élőhelyeik pusztulása.

Fotó: Chen Xie/XINHUA

A Közép-Ázsia hegyeiben élő állatok először 1972-ben kerültek fel a veszélyeztetett fajok listájára. Most azután kerültek le, hogy öt nemzetközi szakértő három évig elemezte a helyzetüket. Az elmúlt évtizedekben ugyanis növelték a védett területek kiterjedését.

Tom McCarthy, a Hópárduc Program vezetője elmondta, hogy a faj akkor került a veszélyeztetett kategóriába, amikor 2500 példánynál kevesebb élt belőlük, és úgy nézett ki, hogy tovább csökken a számuk. Szerinte most már egyik eset sem áll fenn, de megjegyezte, hogy ettől még a hópárducok továbbra sincsenek biztonságban. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt