Szakadárok támadtak katonákra és rendőrökre Thaiföldön

Legalább két ember, egy rendőr és egy katona meghalt, és 26 megsebesült csütörtökön két robbanásban, amelyeket a rendőrség szerint muszlim szeparatisták hajtottak végre a dél-thaiföldi Jala tartományban.

A tartományi rendőrkapitány elmondta, hogy a támadók az első robbanószerkezetet egy félkatonai szervezethez tartozó járőrcsoport közelében, az út mentén hozták működésbe. A második távirányítású pokolgépet a biztonsági erők kivezényelt tagjainak érkezése után robbantották fel. Az egyik rendőrségi forrás szerint a sebesültek nagy része tűzszerész.

A muszlim szakadárok több évtizede folytatnak felkelést az alapvetően buddhista ország legdélebbi, muszlim többségű Jala, Pattani és Narathivat tartományaiban. A muszlim lázadás 2004-es felerősödése óta több mint 6500 ember vesztette életét a különböző támadásokban.

Áprilisban a legnagyobb fegyveres lázadócsoport, a Barasan Revulusi Nasional elutasította a thaiföldi kormány és a számos dél-thaiföldi fegyveres csoportot tömörítő Mara Patani nevű szervezet közötti béketárgyalásokat. A fegyvernyugvásra irányuló tárgyalások eddig kevés eredménnyel jártak. (AP/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.