A vártnál gyorsabb ütemben olcsóbbodik a napenergia

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.
Az NRG Energy, a Google és a BrightSource Energy napkollektorai Nevadában.Fotó: Ethan Miller/Getty Images/AFP

Donald Trump, a szénégetés nagy barátja azt ígérgethet, amit akar, a piacgazdaság törvényeivel ő sem szállhat szembe, írja a Quartz annak apropóján, hogy a nagyüzemi napenergiás áramtermelés költségei már 2017-re arra a szintre csökkentek, amivel az amerikai energiaügyi minisztérium csak 2020-ra tervezett. A nagyüzemi termelésben egy wattnyi termelőkapacitás 1 dollárba, egy kWh áram ára pedig csupán 6 centbe kerül.

A kereskedelmi és lakossági áramtermelés költségei egyelőre még 11, illetve 14 százalékkal felette vannak a 2020-ra kitűzött célnak, de az árgörbe alakulása ott is biztató.

A napenergiatermelés költségeinek gyors csökkenésére tekintettel az energiaügyi minisztérium 2030-ra új célokat fogalmazott meg. Ezúttal már nem a költségek csökkentését célozzák, hanem az áramtermelésen túli feladatokra koncentrálnak: a lakossági és kereskedelmi napkollektorok biztonságos csatlakoztatására a hálózathoz, illetve olyan technológiák fejlesztésére, amivel a napenergiát közvetlenül hőtermelésre is használhatnák.

A totális áttörés a költségek csökkenése ellenére még várat magára. A napenergia aránya ugyan gyorsuló ütemben nő a nagyüzemi áramtermelésben, de 2016 végére se érte még el a teljes termelés 1,5 százalékát.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.