A vártnál gyorsabb ütemben olcsóbbodik a napenergia

gazdaság
2017 szeptember 15., 09:16
comments 134
Az NRG Energy, a Google és a BrightSource Energy napkollektorai Nevadában.
photo_camera Az NRG Energy, a Google és a BrightSource Energy napkollektorai Nevadában. Fotó: Ethan Miller/Getty Images/AFP

Donald Trump, a szénégetés nagy barátja azt ígérgethet, amit akar, a piacgazdaság törvényeivel ő sem szállhat szembe, írja a Quartz annak apropóján, hogy a nagyüzemi napenergiás áramtermelés költségei már 2017-re arra a szintre csökkentek, amivel az amerikai energiaügyi minisztérium csak 2020-ra tervezett. A nagyüzemi termelésben egy wattnyi termelőkapacitás 1 dollárba, egy kWh áram ára pedig csupán 6 centbe kerül.

A kereskedelmi és lakossági áramtermelés költségei egyelőre még 11, illetve 14 százalékkal felette vannak a 2020-ra kitűzött célnak, de az árgörbe alakulása ott is biztató.

A napenergiatermelés költségeinek gyors csökkenésére tekintettel az energiaügyi minisztérium 2030-ra új célokat fogalmazott meg. Ezúttal már nem a költségek csökkentését célozzák, hanem az áramtermelésen túli feladatokra koncentrálnak: a lakossági és kereskedelmi napkollektorok biztonságos csatlakoztatására a hálózathoz, illetve olyan technológiák fejlesztésére, amivel a napenergiát közvetlenül hőtermelésre is használhatnák.

A totális áttörés a költségek csökkenése ellenére még várat magára. A napenergia aránya ugyan gyorsuló ütemben nő a nagyüzemi áramtermelésben, de 2016 végére se érte még el a teljes termelés 1,5 százalékát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.