Kitoloncoltak egy nőt a brüsszeli reptérről, mert nem volt hajlandó felfedni a nikábját

külföld
2017 szeptember 17., 12:22
comments 738

A dán nőt azután toloncolták ki Belgiumból, hogy a brüsszeli reptéren nem volt hajlandó egy vékony csík kivételével az egész arcát elfedő nikábját. Mivel a hatóságok nem tudták így ellenőrizni a személyazonosságát, el kellett hagynia az országot.

Az esetről beszámolt a belga menekültügyi miniszter, Theo Francken is, aki elmondta, hogy a nőnek vissza kellett utaznia Tunéziába. Az ügyről tájékoztatták dán kollégáikat is.

Belgiumban 2011 nyara óta van hatályban a törvény, ami tiltja a teljes arcot elfedő fátylak és leplek viselését közterületen. Pénzbüntetés mellett akár hét napnyi börtön is járhat a rendelkezés megsértőinek.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága idén nyáron elutasította két muszlim nő keresetét, akik a törvényt támadták. Az ítélet szerint a törvény nem diszkriminatív és nem sérti a jogait az érintetteknek. (AlJazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.