Szélsőbalos tüntetők csaptak össze rendőrökkel Athénban

külföld
2017 szeptember 17., 08:07
comments 21

Összecsapások kísérték a szélsőbaloldali tüntetők megemlékezését szombat éjjel Athénban. A mintegy 3000 tüntető azért vonult fel a fővárosban, mert négy éve ezen a napon gyilkolta meg az Arany Hajnal nevű neonáci szervezet egy támogatója Pavlos Fyssast, egy antifasiszta hiphopelőadót. 

A tüntetők az Arany Hajnal irodájához akartak vonulni, de a rendőrség sorfallal akadályozta ezt meg. Ekkor a tüntetőkről levált egy kisebb csoport, és ők a rendőrökre támadtak, pár Molotov-koktél is előkerült, mire a rendőrség könnygázzal reagált. 

photo_camera Fotó: Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto

A rendőrség végül három embert vett őrizetbe. 

A Killah P. néven alkotó Fyssas meggyilkolása 2013-ban hatalmas felháborodást váltott ki, heteken át zajlottak többször erőszakossá váló tüntetések. 

A gyilkosságot Giorgos Roupakias követte el, be is vallotta tettét, bírósági ítélet még nem született ügyében. A neonáci Arany Hajnal vezetője, Nikolaos Michaloliakos annyit elismert, hogy pártjának van politikai felelőssége a gyilkosságban, de szerinte büntetőjogi nem. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.