Gigantikus, emberméretű, talán világrekord busát fogtak Magyarországon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
A helyszín, a Lázbérci tó

Emberméretű, rettentő nagy busát fogott szombat este a Lázbérci víztározón Boros Tibor. Embernek mondjuk egy jó kövér törpe lett volna a maga 135 centijével, 105 centis haskörméretével és durván 80 kilós súlyával.

Boros bojlis fenekező felszereléssel próbálkozott pontyra. A horogra, pontosabban a horogra kötött hajszálelőkére, két szem erjesztett kukoricát és egy úgynevezett pop up bojlit, vagyis lebegő golyócskát kötött. Ez lehetett a fogás titka, a busa ugyanis köztudottan planktonevő, és a vizet a száján beszívva, majd a kopoltyúin kiengedve szűri ki a táplálékát, így néha beszippantja a lebegő csalit is.

Boros már a peca vége felé tartott, hiszen a tavon este kilencig lehet horgászni, amikor kapása volt. A hal elképesztő méretéhez képest kifejezetten hamar, másfél óra alatt sikerült kifárasztania, ami azért is bravúros, mert mindössze 0,22 milliméteres volt a főzsinórja. 

Az ilyen nagy fogásoknál ritkaság, ha hivatalos személy is látja a halat, de ez itt adott volt, mert a horgászt a fárasztáskor a tározó egyik halőrje és a helyi horgászegyesület elnöke segítették. A busa pontos tömegét ennek ellenére nem tudni, mivel nem volt náluk ilyen teherbírású mérleg. A horgász a zsákmányt a végén elajándékozta, az azt hazavivő az otthoni  szobai mérlegen próbálta lemérni, így 78 és 81 kiló körüli értékek jöttek ki neki. Az biztos, hogy a parton 135 centi hosszúnak és 105 centi körméretűnek mérték. 

A busákat gyakran azért nehéz kifárasztani, mert a horog jellemzően a testükbe akad, így keresztben húzva sokkal bonyolultabb irányítani őket, de ezúttal legalább a horog jó helyen volt. 

Boros Tibor így foglalta  össze az átélteket:

Nem volt nehéz fárasztás, csak türelem kellett hozzá sok. Szép élményt adott, valószínűleg életem fogása volt. Sajnálom így utólag, hogy nem hitelesen mértük, de nem vagyok rekordhajhász, így nem igazán foglalkoztatott a dolog.

Na de hogy szednek ki egy ekkora halat a végén a vízből? 

Nem fért bele a bojlis merítőbe vágóhoroggal húztuk partra,ami közben kiegyenesedett.

A hivatalos magyar busarekord - ami könnyen lehet, hogy egyben világrekord is -  77,5 kilós, a halat Deim János , a törökszentmiklósi horgászegyesület elnöke fogta a Tiszán 2009-ben.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.