Nem volt hová menniük a menekülteknek, ezért a hallgatók befogadták őket egy francia egyetem parkjába, de emiatt felfüggesztették az oktatást

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Felfüggesztették az oktatást hétfőn az északkelet-franciaországi Reims egyetemén, miután a hallgatók képviselete menekülteket költöztetett be a campusra. Az intézkedés kb. 8000 diákot érint, az egyetem vezetősége közigazgatási bírósághoz fordult.

„Az egyetemnek a Croix-Rouge campuson található létesítményeibe tilos a belépés, amíg a biztonsági körülmények helyre nem állnak” – írta Guillaume Gellé rektor a vasárnap kiadott tiltó rendeletében. „Biztonsági intézkedésként újabb döntésig a campus minden épülete zárva tart” – olvasható az egyetem bejáratánál kifüggesztett plakáton.

Fotó: Francois Nascimbeni / AFP

Az egyetemen, ahol jogi, közgazdasági és bölcsészkar működik, szeptember elején kezdődött el az oktatás, amit most határozatlan időre felfüggesztett a vezetőség.

Helyszíni tudósítások szerint a campus parkjában sátrak állnak, amikben kb. 40 menekült él. Az Unef hallgatói szervezet arról tájékoztatta a francia sajtót, hogy a diákok részéről kollektív döntés született, miszerint a családokat bekötöztetik a campus parkjába, miután az egyik városi parkot el kellett hagyniuk.

„Felszólítjuk a helyi hatóságokat, a reimsi önkormányzatot és a prefektúrát, hogy sürgősen biztosítson szállást ezeknek a családoknak” – áll az Unef sajtóközleményében. A diákszervezet szerint „semmi sem indokolja az egyetem bezárását, nincs semmilyen veszély”.

Az egyetem délután bejelentette, hogy közigazgatási bírósághoz fordul a megfelelő döntés érdekében. „Nem kérünk kiürítést, hanem azt kérjük a bírótól, hogy mondja meg, milyen intézkedést kell meghoznunk” – mondta az egyetem szóvivője. A bírósági döntés meghozataláig, ami a héten várható, a campus zárva marad a szóvivő szerint, miután az egyetem nem tudja szavatolni sem az egyetemen dolgozók és a diákok, sem a sátorlakók biztonságát, akik között gyerekek, nők és idős emberek is vannak.

Fotó: Francois Nascimbeni / AFP

A 188 ezer lakosú Reims önkormányzati hivatala azt mondta az AFP-nek, hogy az egészségügyi körülmények nem teszik lehetővé az embereknek, hogy hosszú ideig az egyetem parkjában éljenek. A hivatal szerint „nem konfliktus elől menekülő szíriai vagy iraki bevándorlókról van szó, hanem olyan családokról, akik embercsempészek áldozatai”. Pénteken az önkormányzat kezdeményezte az egyik városi parkban kialakult migránstábor felszámolását a tarthatatlan higiéniai körülmények miatt, illetve attól tartva, hogy konfliktus alakul ki a menekültek és a helyiek között, akik petícióban tiltakoztak. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,45 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.