Nem volt hová menniük a menekülteknek, ezért a hallgatók befogadták őket egy francia egyetem parkjába, de emiatt felfüggesztették az oktatást

Felfüggesztették az oktatást hétfőn az északkelet-franciaországi Reims egyetemén, miután a hallgatók képviselete menekülteket költöztetett be a campusra. Az intézkedés kb. 8000 diákot érint, az egyetem vezetősége közigazgatási bírósághoz fordult.

„Az egyetemnek a Croix-Rouge campuson található létesítményeibe tilos a belépés, amíg a biztonsági körülmények helyre nem állnak” – írta Guillaume Gellé rektor a vasárnap kiadott tiltó rendeletében. „Biztonsági intézkedésként újabb döntésig a campus minden épülete zárva tart” – olvasható az egyetem bejáratánál kifüggesztett plakáton.

Fotó: Francois Nascimbeni / AFP

Az egyetemen, ahol jogi, közgazdasági és bölcsészkar működik, szeptember elején kezdődött el az oktatás, amit most határozatlan időre felfüggesztett a vezetőség.

Helyszíni tudósítások szerint a campus parkjában sátrak állnak, amikben kb. 40 menekült él. Az Unef hallgatói szervezet arról tájékoztatta a francia sajtót, hogy a diákok részéről kollektív döntés született, miszerint a családokat bekötöztetik a campus parkjába, miután az egyik városi parkot el kellett hagyniuk.

„Felszólítjuk a helyi hatóságokat, a reimsi önkormányzatot és a prefektúrát, hogy sürgősen biztosítson szállást ezeknek a családoknak” – áll az Unef sajtóközleményében. A diákszervezet szerint „semmi sem indokolja az egyetem bezárását, nincs semmilyen veszély”.

Az egyetem délután bejelentette, hogy közigazgatási bírósághoz fordul a megfelelő döntés érdekében. „Nem kérünk kiürítést, hanem azt kérjük a bírótól, hogy mondja meg, milyen intézkedést kell meghoznunk” – mondta az egyetem szóvivője. A bírósági döntés meghozataláig, ami a héten várható, a campus zárva marad a szóvivő szerint, miután az egyetem nem tudja szavatolni sem az egyetemen dolgozók és a diákok, sem a sátorlakók biztonságát, akik között gyerekek, nők és idős emberek is vannak.

Fotó: Francois Nascimbeni / AFP

A 188 ezer lakosú Reims önkormányzati hivatala azt mondta az AFP-nek, hogy az egészségügyi körülmények nem teszik lehetővé az embereknek, hogy hosszú ideig az egyetem parkjában éljenek. A hivatal szerint „nem konfliktus elől menekülő szíriai vagy iraki bevándorlókról van szó, hanem olyan családokról, akik embercsempészek áldozatai”. Pénteken az önkormányzat kezdeményezte az egyik városi parkban kialakult migránstábor felszámolását a tarthatatlan higiéniai körülmények miatt, illetve attól tartva, hogy konfliktus alakul ki a menekültek és a helyiek között, akik petícióban tiltakoztak. (MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.