Nem volt hová menniük a menekülteknek, ezért a hallgatók befogadták őket egy francia egyetem parkjába, de emiatt felfüggesztették az oktatást

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Felfüggesztették az oktatást hétfőn az északkelet-franciaországi Reims egyetemén, miután a hallgatók képviselete menekülteket költöztetett be a campusra. Az intézkedés kb. 8000 diákot érint, az egyetem vezetősége közigazgatási bírósághoz fordult.

„Az egyetemnek a Croix-Rouge campuson található létesítményeibe tilos a belépés, amíg a biztonsági körülmények helyre nem állnak” – írta Guillaume Gellé rektor a vasárnap kiadott tiltó rendeletében. „Biztonsági intézkedésként újabb döntésig a campus minden épülete zárva tart” – olvasható az egyetem bejáratánál kifüggesztett plakáton.

Fotó: Francois Nascimbeni / AFP

Az egyetemen, ahol jogi, közgazdasági és bölcsészkar működik, szeptember elején kezdődött el az oktatás, amit most határozatlan időre felfüggesztett a vezetőség.

Helyszíni tudósítások szerint a campus parkjában sátrak állnak, amikben kb. 40 menekült él. Az Unef hallgatói szervezet arról tájékoztatta a francia sajtót, hogy a diákok részéről kollektív döntés született, miszerint a családokat bekötöztetik a campus parkjába, miután az egyik városi parkot el kellett hagyniuk.

„Felszólítjuk a helyi hatóságokat, a reimsi önkormányzatot és a prefektúrát, hogy sürgősen biztosítson szállást ezeknek a családoknak” – áll az Unef sajtóközleményében. A diákszervezet szerint „semmi sem indokolja az egyetem bezárását, nincs semmilyen veszély”.

Az egyetem délután bejelentette, hogy közigazgatási bírósághoz fordul a megfelelő döntés érdekében. „Nem kérünk kiürítést, hanem azt kérjük a bírótól, hogy mondja meg, milyen intézkedést kell meghoznunk” – mondta az egyetem szóvivője. A bírósági döntés meghozataláig, ami a héten várható, a campus zárva marad a szóvivő szerint, miután az egyetem nem tudja szavatolni sem az egyetemen dolgozók és a diákok, sem a sátorlakók biztonságát, akik között gyerekek, nők és idős emberek is vannak.

Fotó: Francois Nascimbeni / AFP

A 188 ezer lakosú Reims önkormányzati hivatala azt mondta az AFP-nek, hogy az egészségügyi körülmények nem teszik lehetővé az embereknek, hogy hosszú ideig az egyetem parkjában éljenek. A hivatal szerint „nem konfliktus elől menekülő szíriai vagy iraki bevándorlókról van szó, hanem olyan családokról, akik embercsempészek áldozatai”. Pénteken az önkormányzat kezdeményezte az egyik városi parkban kialakult migránstábor felszámolását a tarthatatlan higiéniai körülmények miatt, illetve attól tartva, hogy konfliktus alakul ki a menekültek és a helyiek között, akik petícióban tiltakoztak. (MTI)