Óriási tengeri csigákkal óvnák a Nagy-korallzátonyt a pusztulástól

2017 szeptember 18., hétfő 14:01
58
A Nagy-korallzátony egyik kifehéredett része  Fotó: ED ROBERTS

A Nagy-korallzátony legnagyobb természetes ellenségei a töviskoronás tengericsillagok (Acanthaster planci), mivel korallokon lakozó korallpolipokat esznek, komplett szirteket tudnak tönkretenni, ha tömegesen megjelennek valahol, márpedig ha megjelennek, általában jelentősebb csordákban teszik: egy négyzetkilométernyi területen 150 ezren is simán összesűrűsödnek. 

A  különböző szennyeződések miatt az elmúlt időszakban nagyon megszaporodott a csillagok száma, nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy az elmúlt 30 év pusztulásával a zátonynak már alig felét borítja korallburkolat.

Ausztrál kutatók most arra jutottak, hogy van megoldás a korallzabáló tengericsillagok ellen, méghozzá a tritonkürtcsiga (Cheronin tritonis), közismertebb nevén tengeri csiga, amely hatékonyan riasztja el a korallokon élősködő kis csillagokat. 

A probléma csak annyi, hogy a trikonkürtcsiga, ami akár félméteresre is megnőhet, hatvan éve a kihalás szélére sodródott, úgyhogy nagy tempóban kell tenyészteni.

A nyár eleje óta közel 100 ezer úszó lárvát keltettek ki, és annyira bíznak a tervben, hogy a tengeri élővilágot kutató állami intézet közel 500 ezer dolláros támogatásban részesítette a tenyésztési programtervet. (AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt