Óriási tengeri csigákkal óvnák a Nagy-korallzátonyt a pusztulástól

A Nagy-korallzátony egyik kifehéredett része Fotó: ED ROBERTS

A Nagy-korallzátony legnagyobb természetes ellenségei a töviskoronás tengericsillagok (Acanthaster planci), mivel korallokon lakozó korallpolipokat esznek, komplett szirteket tudnak tönkretenni, ha tömegesen megjelennek valahol, márpedig ha megjelennek, általában jelentősebb csordákban teszik: egy négyzetkilométernyi területen 150 ezren is simán összesűrűsödnek. 

A  különböző szennyeződések miatt az elmúlt időszakban nagyon megszaporodott a csillagok száma, nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy az elmúlt 30 év pusztulásával a zátonynak már alig felét borítja korallburkolat.

Ausztrál kutatók most arra jutottak, hogy van megoldás a korallzabáló tengericsillagok ellen, méghozzá a tritonkürtcsiga (Cheronin tritonis), közismertebb nevén tengeri csiga, amely hatékonyan riasztja el a korallokon élősködő kis csillagokat. 

A probléma csak annyi, hogy a trikonkürtcsiga, ami akár félméteresre is megnőhet, hatvan éve a kihalás szélére sodródott, úgyhogy nagy tempóban kell tenyészteni.

A nyár eleje óta közel 100 ezer úszó lárvát keltettek ki, és annyira bíznak a tervben, hogy a tengeri élővilágot kutató állami intézet közel 500 ezer dolláros támogatásban részesítette a tenyésztési programtervet. (AFP)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.