Óriási tengeri csigákkal óvnák a Nagy-korallzátonyt a pusztulástól

természet
2017 szeptember 18., 14:01
comments 58
A Nagy-korallzátony egyik kifehéredett része. AFP PHOTO/ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies/Ed ROBERTS
photo_camera A Nagy-korallzátony egyik kifehéredett része  Fotó: ED ROBERTS

A Nagy-korallzátony legnagyobb természetes ellenségei a töviskoronás tengericsillagok (Acanthaster planci), mivel korallokon lakozó korallpolipokat esznek, komplett szirteket tudnak tönkretenni, ha tömegesen megjelennek valahol, márpedig ha megjelennek, általában jelentősebb csordákban teszik: egy négyzetkilométernyi területen 150 ezren is simán összesűrűsödnek. 

A  különböző szennyeződések miatt az elmúlt időszakban nagyon megszaporodott a csillagok száma, nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy az elmúlt 30 év pusztulásával a zátonynak már alig felét borítja korallburkolat.

Ausztrál kutatók most arra jutottak, hogy van megoldás a korallzabáló tengericsillagok ellen, méghozzá a tritonkürtcsiga (Cheronin tritonis), közismertebb nevén tengeri csiga, amely hatékonyan riasztja el a korallokon élősködő kis csillagokat. 

A probléma csak annyi, hogy a trikonkürtcsiga, ami akár félméteresre is megnőhet, hatvan éve a kihalás szélére sodródott, úgyhogy nagy tempóban kell tenyészteni.

A nyár eleje óta közel 100 ezer úszó lárvát keltettek ki, és annyira bíznak a tervben, hogy a tengeri élővilágot kutató állami intézet közel 500 ezer dolláros támogatásban részesítette a tenyésztési programtervet. (AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.