Őrülten látványos: Magyarország lett a tízmillió szupercella országa

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Fotó: rafee

A felhőpornóban utazók szerint rég nem alakult ki annyi szupercella Magyarország fölött, mint az idén nyáron, de az őszi szezon is váratlanul erősre sikeredett, így szombaton még az bika idényhez képest is különleges nap volt.

(A szupercellák olyan zivatarfelhők, amikben forgó mozgású feláramlás alakul ki, végítéletszerűvé változtatva az amúgy is nagyszabású látványt.)

Fotó: rafee

Miután a Szupercella.hu - Viharvadászok Egyesülete kiadta az előrejelzését, szombaton amatőr viharrajongók indultak meg a Dunantúlra, Somogyba és Baranyába, hogy elkapják a szuperfelhőket. A kivételes természetijelenség-sorozatról egy rakás remek beszámoló, videó és kép készült.

Rafeee szöveges-képes beszámolójából a szubkultúrát nem ismerők is megismerhetik a remek amatőrmeteorológus-tolvajnyelvet:

Szombat reggelén meglepődtem az 1-es konvektív előre kiadásán, de rögtön elkezdett bennem dolgozni az adrenalin... egy percig sem kételkedtem sose a szupercellás konvektív előréken. Igaz eleinte lottyos időjárásunk volt, majd napközben rettenet erősen tűzött a nap is, de többen vártuk a délutánt, mint a messiást. :-)

Az első szupercella eltalálta a Zselicet, illetve Kaposvárt, melyet a Zselici Csillagpark kilátójából meg is örökítettem.

Fotó: rafeee

Mirk Tamás még közelebb vitt minket az igazi viharvadászat hangulatának átéléséhez egy time lapse technikával készült videóval, ami azt mutatja meg, hogyan kergették a viharfelhőket a Bóly és Barcs környékén:

Amilyen rövid, olyan hatásos Próba Géza videója, aki Darány mellett vett fel egy dögös szupercellát:

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.