Őrülten látványos: Magyarország lett a tízmillió szupercella országa

időjárás
2017 szeptember 18., 12:40
comments 58
photo_camera Fotó: rafee

A felhőpornóban utazók szerint rég nem alakult ki annyi szupercella Magyarország fölött, mint az idén nyáron, de az őszi szezon is váratlanul erősre sikeredett, így szombaton még az bika idényhez képest is különleges nap volt.

(A szupercellák olyan zivatarfelhők, amikben forgó mozgású feláramlás alakul ki, végítéletszerűvé változtatva az amúgy is nagyszabású látványt.)

photo_camera Fotó: rafee

Miután a Szupercella.hu - Viharvadászok Egyesülete kiadta az előrejelzését, szombaton amatőr viharrajongók indultak meg a Dunantúlra, Somogyba és Baranyába, hogy elkapják a szuperfelhőket. A kivételes természetijelenség-sorozatról egy rakás remek beszámoló, videó és kép készült.

Rafeee szöveges-képes beszámolójából a szubkultúrát nem ismerők is megismerhetik a remek amatőrmeteorológus-tolvajnyelvet:

Szombat reggelén meglepődtem az 1-es konvektív előre kiadásán, de rögtön elkezdett bennem dolgozni az adrenalin... egy percig sem kételkedtem sose a szupercellás konvektív előréken. Igaz eleinte lottyos időjárásunk volt, majd napközben rettenet erősen tűzött a nap is, de többen vártuk a délutánt, mint a messiást. :-)

Az első szupercella eltalálta a Zselicet, illetve Kaposvárt, melyet a Zselici Csillagpark kilátójából meg is örökítettem.

photo_camera Fotó: rafeee

Mirk Tamás még közelebb vitt minket az igazi viharvadászat hangulatának átéléséhez egy time lapse technikával készült videóval, ami azt mutatja meg, hogyan kergették a viharfelhőket a Bóly és Barcs környékén:

link Forrás

Amilyen rövid, olyan hatásos Próba Géza videója, aki Darány mellett vett fel egy dögös szupercellát:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.