Őrülten látványos: Magyarország lett a tízmillió szupercella országa

2017 szeptember 18., hétfő 12:40
61
Fotó: rafee

A felhőpornóban utazók szerint rég nem alakult ki annyi szupercella Magyarország fölött, mint az idén nyáron, de az őszi szezon is váratlanul erősre sikeredett, így szombaton még az bika idényhez képest is különleges nap volt.

(A szupercellák olyan zivatarfelhők, amikben forgó mozgású feláramlás alakul ki, végítéletszerűvé változtatva az amúgy is nagyszabású látványt.)

Fotó: rafee

Miután a Szupercella.hu - Viharvadászok Egyesülete kiadta az előrejelzését, szombaton amatőr viharrajongók indultak meg a Dunantúlra, Somogyba és Baranyába, hogy elkapják a szuperfelhőket. A kivételes természetijelenség-sorozatról egy rakás remek beszámoló, videó és kép készült.

Rafeee szöveges-képes beszámolójából a szubkultúrát nem ismerők is megismerhetik a remek amatőrmeteorológus-tolvajnyelvet:

Szombat reggelén meglepődtem az 1-es konvektív előre kiadásán, de rögtön elkezdett bennem dolgozni az adrenalin... egy percig sem kételkedtem sose a szupercellás konvektív előréken. Igaz eleinte lottyos időjárásunk volt, majd napközben rettenet erősen tűzött a nap is, de többen vártuk a délutánt, mint a messiást. :-)

Az első szupercella eltalálta a Zselicet, illetve Kaposvárt, melyet a Zselici Csillagpark kilátójából meg is örökítettem.

Fotó: rafeee

Mirk Tamás még közelebb vitt minket az igazi viharvadászat hangulatának átéléséhez egy time lapse technikával készült videóval, ami azt mutatja meg, hogyan kergették a viharfelhőket a Bóly és Barcs környékén:

Amilyen rövid, olyan hatásos Próba Géza videója, aki Darány mellett vett fel egy dögös szupercellát:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt