Titkolja az EMMI a kórházi fertőzések számát

Egészségügy
2017 szeptember 18., 05:31
comments 140

Az RTL Klub vasárnapi híradója számolt be arról, hogy már több mint 16 napja nem árulja el a tisztifőorvos hivatala, sem a felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy pontosan hány kórházi fertőzést regisztráltak az egészségügyi intézmények 2016-ban és mennyi halálesetet regisztráltak ezekkel összefüggésben.

A Társaság a Szabadságjogokért egy napszámlálót is elindított a honlapján és közérdekű adatigénylést követően pert helyezett kilátásba a minisztériummal szemben - nem csak az adatok visszatartása, hanem azok rendezetlen kezelése miatt is, mert az adatbázisból az sem derül ki, pontosan mely kórházban mennyi esetet regisztráltak és milyen trendek rajzolódnak ki országosan. 

A híradó idézi Ónodi-Szűcs Róbert egészségügyi államtitkár egy tavalyi nyilatkozatát, amiben arról beszél, hogy az ilyen adatok nyilvánossága alapvetően politikai kérdés. 

A konkrét kérdésre az Emberi Erőforrások Minisztériuma annyit írt, hogy Magyarországon működik az unióban az egyik legátfogóbb jelentési rendszer a területen, a pontos halálozási számot mégsem árulták el. Azzal nyugtattak még, hogy a fertőzések egy részét a legnagyobb higiéniai fegyelem mellett sem lehet megelőzni. 

A tisztifőorvosnak minden év szeptember 1-éig kell jelentenie az eseteket, és azok számát nyilvánossá kell tenni az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, de ez mai napig nem történt meg. (RTL Klub)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.