Titkolja az EMMI a kórházi fertőzések számát

Az RTL Klub vasárnapi híradója számolt be arról, hogy már több mint 16 napja nem árulja el a tisztifőorvos hivatala, sem a felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy pontosan hány kórházi fertőzést regisztráltak az egészségügyi intézmények 2016-ban és mennyi halálesetet regisztráltak ezekkel összefüggésben.

A Társaság a Szabadságjogokért egy napszámlálót is elindított a honlapján és közérdekű adatigénylést követően pert helyezett kilátásba a minisztériummal szemben - nem csak az adatok visszatartása, hanem azok rendezetlen kezelése miatt is, mert az adatbázisból az sem derül ki, pontosan mely kórházban mennyi esetet regisztráltak és milyen trendek rajzolódnak ki országosan. 

A híradó idézi Ónodi-Szűcs Róbert egészségügyi államtitkár egy tavalyi nyilatkozatát, amiben arról beszél, hogy az ilyen adatok nyilvánossága alapvetően politikai kérdés. 

A konkrét kérdésre az Emberi Erőforrások Minisztériuma annyit írt, hogy Magyarországon működik az unióban az egyik legátfogóbb jelentési rendszer a területen, a pontos halálozási számot mégsem árulták el. Azzal nyugtattak még, hogy a fertőzések egy részét a legnagyobb higiéniai fegyelem mellett sem lehet megelőzni. 

A tisztifőorvosnak minden év szeptember 1-éig kell jelentenie az eseteket, és azok számát nyilvánossá kell tenni az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, de ez mai napig nem történt meg. (RTL Klub)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.