Titkolja az EMMI a kórházi fertőzések számát

Az RTL Klub vasárnapi híradója számolt be arról, hogy már több mint 16 napja nem árulja el a tisztifőorvos hivatala, sem a felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy pontosan hány kórházi fertőzést regisztráltak az egészségügyi intézmények 2016-ban és mennyi halálesetet regisztráltak ezekkel összefüggésben.

A Társaság a Szabadságjogokért egy napszámlálót is elindított a honlapján és közérdekű adatigénylést követően pert helyezett kilátásba a minisztériummal szemben - nem csak az adatok visszatartása, hanem azok rendezetlen kezelése miatt is, mert az adatbázisból az sem derül ki, pontosan mely kórházban mennyi esetet regisztráltak és milyen trendek rajzolódnak ki országosan. 

A híradó idézi Ónodi-Szűcs Róbert egészségügyi államtitkár egy tavalyi nyilatkozatát, amiben arról beszél, hogy az ilyen adatok nyilvánossága alapvetően politikai kérdés. 

A konkrét kérdésre az Emberi Erőforrások Minisztériuma annyit írt, hogy Magyarországon működik az unióban az egyik legátfogóbb jelentési rendszer a területen, a pontos halálozási számot mégsem árulták el. Azzal nyugtattak még, hogy a fertőzések egy részét a legnagyobb higiéniai fegyelem mellett sem lehet megelőzni. 

A tisztifőorvosnak minden év szeptember 1-éig kell jelentenie az eseteket, és azok számát nyilvánossá kell tenni az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, de ez mai napig nem történt meg. (RTL Klub)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.