Trump a héten az ENSZ-ben is bemutatkozhat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Donald Trump érkezése New Yorkba a Marine One elnöki különhelikopterrel szeptember 17-én. Trump kedden fog felszólalni az ENSZ éves közgyűlésén.Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A héten tartja éves rendes közgyűlését New Yorkban az ENSZ. A főeseménynek Donald Trump keddi beszéde ígérkezik. Téma bőven adott, Szíriától Észak-Koreáig burjánzanak a megoldandó konfliktusok. A nagy kérdés, hogy mennyiben próbálja majd összeegyeztetni Trump a hazai közönségnek szóló "Amerika az első" üzenetet a többoldalú együttműködésre és kompromisszumokra építő ENSZ elvárásaival.

Nemzetbiztonsági főtanácsadója, H. R. McMaster szerint Trump "kifejti majd vízióját Amerika szerepéről a világban, de egyben azt is, hogy mit vár az ENSZ-től és a többi hasonló szervezettől, illetve hogy a nemzetektől elvárja saját polgárai és a világ más nemzetei szuverenitásának tiszteletben tartását". Vagyis egyensúlyozni fog az amerikai diplomácia hagyományos, pártpolitikán felülálló emberi jogi intervencionalizmusa és saját izolacionista ösztönei között. A legkeményebb ütközésnek etekintetben a globális felmelegedés kérdése ígérkezik, ahol Trump az egész világot magára tudta haragítani kilépésével a párizsi klímaegyezményből.

Trump, ahogy a NATO-t, úgy az ENSZ-t is bírálta azért, mert szerinte az Egyesült Államok aránytalanul nagy részt vállal magára a költségekből. Elsősorban azt kifogásolja, hogy az ENSZ békefenntartó misszióit negyedrészt az Egyesült Államok finanszírozza - ezért azt már ki is harcolta, hogy az ENSZ kérése ellenére ne növeljék, hanem csökkentsék a békefenntartásra szánt keretet.

Gigantikus előrelépéseket kár volna várni ettől a héttől. Bár Trump hétfőn Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, szerdán pedig Mahmud Abasz palesztin elnökkel is találkozik, a közel-keleti béke előrehaladását még közvetlen környezetében se remélik - pedig ennek a területnek külön elnöki megbízottja is van Trump veje, Jared Kushner személyében. "A béketárgyalások más mederben haladnak, a békedelegáció sosem tekintett nagy eseményként az ENSZ rendes közgyűlésére" - mondta erről az Axios egyik fehér házi forrása. Az Abasz-találkozó célja inkább csak az ismerkedés.

Észak-Korea ügyében sem várható most nagy előrelépés. Az egyre jobban eszkalálódó válságban kezd szűkülni az amerikai mozgástér. Bár Trump állítólag azért volt eleinte annyira harcias, mert a hadserege létező opcióként vázolta a katonai csapást, az azért elég korlátozott lehetőség, tekintettel arra, hogy még a legoptimistább számítások szerint is több tízezer áldozata lehet egy hagyományos fegyverekkel megvívott konfliktusnak is - és dél-koreaiak milliói mellett amerikaiak tízezrei is útjába vannak az észak-koreai tüzérségnek. A szankciók pedig csak akkor lehetnek hatásosak, ha Kína is jelentősen szigorítana, például elvágná Észak-Korea olajellátását. De Kínának nem igazán érdeke az északi rezsim teljes gazdasági ellehetetlenítése, mert igazán nincs szüksége egy menekülthullámra.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.