Egyre aggasztóbb Nagy Ádám helyzete a Bolognában

futball
2017 szeptember 20., 10:56
comments 65
photo_camera Nagy Ádám és Lorenzo Insigne. Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

Nagy Ádám helyzete egyre aggasztóbbnak tűnik Bolognában. A középpályás ugyan a kezdőcsapatban indította a szezont, de augusztus közepén nagyon nagy verésbe futottak bele egy Citadella elleni, hazai kupameccsen (0-3, igaz, a Bologna Verdi kiállítása miatt az 5. perctől kezdve emberhátrányban játszott), 

és azóta Nagy a csapat közelébe sem kerül, még csereként sem lép pályára.

Nagy Ádám a Citadella ellen 77 percig volt a pályán - a korábban interes Taider váltotta -, Destrót és Masinát is hamarabb kapta le akkor Donadoni. Az viszont beszédes, hogy bár a formáció azóta is folyamatosan változik a csapatnál, Nagy sem a 4-2-3-1-be (ez volt a felállás a Torino és a Napoli ellen), sem a 4-3-3-ba nem látszik beférni.

A Bolognának jelenleg hat középső középpályása van a keretében, mint látszik, ezek közül általában kettőt-hármat rak fel a pályára egyszerre Donadoni. Az alternatívák közül a bajnokságban egyértelműen Andrea Poli áll az első helyen, ő mind az öt meccsen kezdő volt eddig, miután átigazolt a Milantól. A chilei Pulgar négyszer, Saphir Taider háromszor, a fiatal Donsah pedig két alkalommal volt pályán a kezdő sípszó felharsanásának pillanatában, de csereként pályára lépett már az a Lorenzo Crisetig is, aki kölcsönből jött vissza a csapathoz idén. A merítésből egyelőre egyedül Nagynak nincs még játékperce a bajnokságban.

Nagy Ádám tavalyi statisztikái alapján nagyjából meg lehet becsülni, hogy stílusban, hasznosságban ki lehet a valódi riválisa ebben a tülekedésben. 

A magyar játékos a 2016/17-es szezonban meccsenként 1.2 szerelést mutatott be, volt átlagban 1 labdaszerzése, miközben csaknem 90 százalékos pontossággal passzolt a csapattársaihoz úgy, hogy meccsenként átlagosan kb. 37 labdaérintése volt. A támadásokhoz azonban keveset tett hozzá: meccsenként 0.7 kulcspassz és 0.3 lövés nagyon kevés, nem véletlen, hogy általában az olasz sajtó is amiatt bírálta, hogy keveset kockáztat a pályán, és a támadóharmadban kevéssé veszélyes.

Az idei csapatból szerelések alapján Poli emelkedik ki (meccsenként kettő), de a többi statisztikája szinte kísértetiesen Nagyot idézi. 0.8 labdaszerzés, 0.6 kulcspassz/meccs, átlagosan 32 érintés és 90 százalék fölötti passzpontosság. Lövése még nem volt, ebből is látszik, nagyjából ő viszi azt a szerepet, ami tavaly még Nagy Ádám reszortja volt. Aggasztó, hogy eközben kvázi kirobbanthatatlan a csapatból.

Pulgar támadásban sokkal veszélyesebb mint ők, meccsenként 1.3-szor próbálkozott eddig idén, védekezésben viszont egyértelműen gyengébb Ádámnál (1 szerelés, 0.5 labdaszerzés) - cserébe valamivel többet találkozik a labdával (46 passz/meccs, 85.3 százalékos pontossággal). Donsah igazi box-to-box játékos, szereléseket tekintve nincs sokkal a tavalyi Nagy mögött (1/meccs), viszont labdaszerzésben egyelőre jobban áll (átlagban 1.7), miközben a kapura is veszélyesen képes játszani (1.3 kulcspassz, 1.3 lövés), igaz, elkeserítő passzpontossággal dolgozik (73 százalék). Taider egyelőre rejtély: ugyan viszonylag sokat (33/meccs) és pontosan (92 százalék) passzol, de védekezésben súlytalan (0.5 szerelés, 0.3 labdaszerzés), amit csak részben kompenzál azzal, mennyire veszélyes a kapura (1.3 lövés/meccs). Talán nem véletlen, hogy bár az első két bajnokin még kezdő volt, azóta csak a Fiorentina elleni vesztes meccsen kapott kezdőként szerepet Donadonitól.

Összességében nekem úgy tűnik, Nagy nincs könnyű helyzetben: stílusa leginkább ahhoz a Poliéhoz hasonlít, aki idén érkezett a csapathoz, egyértelműen az egyik legismertebb név a keretben és a rutinja is neki a legnagyobb a középpályán. 

Biztosan fog pihenni ő is, és a sérülésekkel is állt hadilábon az elmúlt években, de jól látszik, Nagy lehetőségei némiképp beszűkültek azzal, hogy Donadoni kvázi a nyakára hozott egy nagy nevet. 

Aggódni ugyanakkor talán még korai, Taider és Pulgar sem tűnik kirobbanthatatlan sziklának a csapatból, Crisetig pedig talán csak egy orrhosszal jár Ádám előtt egyelőre.

Jó lenne, ha hétvégén, a Sassuolo ellen újra bizonyíthatná, miért ő a magyar futball egyik legkomolyabb reménysége.

Kele János, a Britannia blog szerzője
a poszt eredetileg Facebookon jelent meg 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.