A nyilvános pisáldák előtt tüntetnek Amszterdamban, mert nincs elég női vécé az utcákon

2017 szeptember 21., csütörtök 18:56
271

A 23 éves Geerte Pieninget megbírságolták, miután egy este Amszterdam Leidseplein negyedében már nem bírta tovább, és megkérte a barátját, hogy takarja, amíg odapisil az utcára. A büntetés után a nő elhatározta, hogy a bírósághoz fordul, mert igazságtalannak tartja, hogy míg a városban 35 nyilvános piszoár  áll a férfiak rendelkezésére, a nők csak három nyilvános vécét tudnak használni. 

Ráadásul amikor Piening az utcára pisilt, a bárok már bezártak, és kilométerekre volt a legközelebbi női vécétől. Ennek ellenére a bíró azt mondta neki, hogy a férfi pisáldát kellett volna használnia: „Nem lett volna kényelmes, de megtehette volna”.

Utcai piszoár Amszterdamban. Fotó: Amanda Hall/robertharding

Az ítélet után nagy vita alakult ki az utcai pisilés lehetőségeiről. Hogy a problémára felhívják a figyelmet, tüntetést szerveztek oda, ahol Geerte Piening rajtakapták. Mivel nagyon sokan jelentkeztek, a szervezők úgy módosították a helyszínt, hogy a tüntetők az amszterdami pisáldák körül gyülekezzenek pénteken. A megmozdulásra közel 10 ezer nőt várnak.

A tüntetésről Piening azt mondta, hogy komoly feminista ügy lett belőle, szerinte nagyon megalázó, hogy a nőknek nincs hova menniük a városban. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt