A nyilvános pisáldák előtt tüntetnek Amszterdamban, mert nincs elég női vécé az utcákon

külföld
2017 szeptember 21., 18:56

A 23 éves Geerte Pieninget megbírságolták, miután egy este Amszterdam Leidseplein negyedében már nem bírta tovább, és megkérte a barátját, hogy takarja, amíg odapisil az utcára. A büntetés után a nő elhatározta, hogy a bírósághoz fordul, mert igazságtalannak tartja, hogy míg a városban 35 nyilvános piszoár  áll a férfiak rendelkezésére, a nők csak három nyilvános vécét tudnak használni. 

Ráadásul amikor Piening az utcára pisilt, a bárok már bezártak, és kilométerekre volt a legközelebbi női vécétől. Ennek ellenére a bíró azt mondta neki, hogy a férfi pisáldát kellett volna használnia: „Nem lett volna kényelmes, de megtehette volna”.

Utcai pissoir Amszterdamban.
photo_camera Utcai piszoár Amszterdamban. Fotó: Amanda Hall/robertharding

Az ítélet után nagy vita alakult ki az utcai pisilés lehetőségeiről. Hogy a problémára felhívják a figyelmet, tüntetést szerveztek oda, ahol Geerte Piening rajtakapták. Mivel nagyon sokan jelentkeztek, a szervezők úgy módosították a helyszínt, hogy a tüntetők az amszterdami pisáldák körül gyülekezzenek pénteken. A megmozdulásra közel 10 ezer nőt várnak.

A tüntetésről Piening azt mondta, hogy komoly feminista ügy lett belőle, szerinte nagyon megalázó, hogy a nőknek nincs hova menniük a városban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.