Kinevetett a biztonságért felelős brüsszeli biztos, amikor Sorosról kérdeztem

eu
2017 szeptember 21., 15:28
comments 181

Budapesten tárgyalt szerdán és csütörtökön Julian King, az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős biztosa. Hozzá tartozik a közös határvédelem, a terrorizmus elleni küzdelem, illetve a harc a kibertámadások és a szervezett bűnözés ellen.

Ezek közül a közös európai határvédelem azért érdekes, mert a magyar kormány tagjai rendszeresen beszélnek arról, hogy az Európai Bizottság (vagyis ahogy mondani szokták "Brüsszel" vagy a "brüsszeli bürokraták") nem akarják megvédeni az EU külső határait. Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter például abból vezette le, hogy nem adtak pénzt a magyar kerítésre, és aki nem támogatja a kerítést, az nem akarja megvédeni a külső határokat.

Julian King
photo_camera Julian King

Ehhez képest King magyar újságírókkal találkozva azzal kezdte mondandóját, hogy milyen nagyra értékeli, hogy Magyarország komolyan hozzájárul a nemrégiben megerősített európai határvédelmi ügynökség munkájához. 

Ez viszont arra utal, hogy a bizottság foglalkozik a külső határok védelmével, és ezt a magyar kormány annyira tudja, hogy még részt is vesz benne.

Evett már ön Soros tenyeréből?

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy a brüsszeli bürokraták "Soros tenyeréből esznek" és az ő tervét valósítják meg. Megkérdeztem ezért Kinget, hogy kétnapos budapesti programjában szóba hozta-e bármelyik magyar politikus Sorost. 

King együtt ebédelt Pintér Sándor belügyminiszterrel, tárgyalt az igazságügyi tárca egyik államtitkárával, Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkárral, és a parlament EU-bizottságának fideszes tagjaival is. 

De King azt mondta, hogy egyikük sem hozta szóba Sorost. 

Úgy tűnik, hogy a magyar kormány csak saját polgárait fárasztja az amerikai milliárdos és a bizottság kapcsolatával, amikor igazi brüsszeliekkel találkoznak, akkor még csak szóba sem hozzák az ügyet.

Úgyhogy Pintérék helyett megkérdeztem én, hogy milyen a kapcsolata neki, kollégáinak és a bizottságnak Sorossal, valóban az ő tervét hajtják-e végre, és fogyasztanak-e a tenyeréből.

Értetlenül nézett, és végül kinevetett.

Aztán megpróbálta komolyan venni a kérdést, és visszakérdezett, hogy arra vagyok-e kíváncsi, hogy ő, vagy a környezetében bárki ismeri-e Soros Györgyöt személyesen, mert erre azt tudja mondani, hogy életében nem találkozott vele, és fogalma sincs, hogy ismer-e olyan embert, aki ismerheti őt, de látszott, hogy továbbra sem igazán értette, hogy mire akarok kilyukadni. 

Aki leterroristázza az összes menekültet, az az Iszlám Állam propagandáját segíti

Arról beszélt még, hogy nem szabad naivnak lenni, mert előfordulhat, hogy menedéket kérő emberek között terroristák is lehetnek, de nagyon fontos, hogy a menekülteket általánosságban ne bélyegezzük meg, mert ezzel csak az Iszlám Állam propagandáját segítjük. Az Iszlám Állam ugyanis azt akarja elhitetni az európai muzulmánokkal, hogy egy civilizációs végső összecsapás közepén vannak, és ha mi is ennek megfelelően viselkedünk, ás minden muzulmánt bűnözőként kezelünk, akkor nyert ügyük van.

Ugyanakkor azt is mondta, hogy rengeteg tennivaló van még a terroristák elleni küzdelemben, mert ugyan nullára nem lehet csökkenteni a támadások kockázatát, de amennyire csak lehet, küzdeni kell a merénylők, beszervezőik, a propagandájuk és anyagi hátországuk ellen.

King megdicsérte a magyar hatóságokat, hogy jól állnak Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer felállításával (ez a schengeni zónába vízum nélkül beutazók közös adatbázisa lesz tavasztól), és reméli, hamarosan felállhat a kiberbűnözés elleni új EU-s ügynökség, amit Juncker a múlt héten kezdeményezett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.