Meghalt a világ leggazdagabb nője

Kilencvennégy éves korában meghalt Liliane Bettencourt francia milliárdos, a L'Oréal vállalat örököse - közölte csütörtökön lánya, Francoise Bettencourt-Meyers.

Liliane Bettencourt közel 40 milliárd dollárra becsült vagyonával a Forbes idei összesítésében a világ leggazdagabb asszonyaként és a 14. legvagyonosabb embereként szerepelt.

Liliane Bettencourt az Elysee-palotában 2005-ben.Fotó: PATRICK KOVARIK/AFP

Az Alzheimer-kórban szenvedő nő 2011-ben lánya kérésére gyámság alá került, és kilépett a L'Oréal igazgatótanácsából, majd teljesen visszavonult a nyilvános szereplésektől. A döntés következményeként Franciaország egyik legnagyobb vagyonát a milliárdos lánya, Francoise Bettencourt-Meyers és az ő két gyereke kezeli. Liliane Bettencourt gyámja az idősebbik unokája, Jean-Victor Meyers volt.

Az elmúlt években a Bettencourt család neve egy jogi és politikai botránnyal kapcsolódott össze, miután a Liliane Bettencourt elmeállapotát igazoló, titokban készült hangfelvételek alapján kiderült, hogy több ismerőse is visszaélt a milliárdos egészségi állapotával, és nagyobb összegeket csalt ki tőle. 

Felmerült az is, hogy a pénzéből illegálisan finanszírozták Nicolas Sarkozy 2007-es kampányát. A botrány beárnyékolta Sarkozy elnökségét, majd amikor 2012-ben elvesztette a választásokat, nyomozni kezdtek ellene. Végül 2013 októberében bizonyítékok hiányában ejtették az ellene felhozott vádakat.  

Liliane Bettencourt 1922. október 21-én született Párizsban. Zongorista anyját ötéves korában elvesztette, és 10 évvel később már az apja, Eugene Schueller által alapított L'Oréalnál volt gyakorlaton, akitől halála után megörökölte a kozmetikai vállalkozást. (Guardian/MTI)